novi trend među mladima

Djeca u susjedstvu poludila za ovim sokom: Plaćaju 16 KM za pola litre, a ne piju ga

Hronika28.09.23, 19:57h

Djeca u susjedstvu poludila za ovim sokom: Plaćaju 16 KM za pola litre, a ne piju ga
Jedan od razloga velike popularnosti ovog soka među mlađom populacijom može biti i u tome što ga na internetu promoviraju popularne face sa društvenih mreža

 


Na društvenim mrežama se danima unazad vodi oštra polemika među roditeljima oko skupocjenog soka "Prime" koji kupuju djeca sve češće. Ovaj sok se kupuje na benzinskim pumpama, a da biste kupili pola litre ovog soka, potrebno je da izdvojite čak hiljadu dinara, oko 16 KM.

 

Kako se navodi u opisu prodavaca u Srbiji, ovaj napitak je namijenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten. Postoje dvije vrste ovog pića, Prime Energy i Prime hidration, i jedan i drugi sadrže vitamine B6 i B12, minerale, kokosovu vodu i vještačke zaslađivače, međutim jedina razlika je u tome što Prime Energy sadrži kofein, dok Prime Hidration ne sadrži kofein.

 

 

Zbog vještačkih zaslađivača ovo piće nije pretjerano zdravo iz razloga što neka istraživanja navode da vještački zaslađivači mogu da poremete crevne bakterije i mikrobioom. Jedan od važnijih podataka je i da je Prime zabranjen za djecu mlađu od 15 godina, dok Prime Energy nije za one ispod 18 godina, piše mondo.rs.

 


I kako navodi news24com, BCAA supstance, koje su zaslužne za rast mišića, mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na djecu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbjednost. Roditelji čak navode da djeca ovo kupuju da bi prodavali u manjim količinama jer nisu svi u mogućnosti da izdvoje hiljadu dinara za pola litre soka.

 

Čak je među osnovcima nastao i trend fotografisanja sa flašicom, a najčudnije je to što se i to naplaćuje! Crnogorske "Vijesti" pišu da je ovo piće privremeno zabranjeno dok se detaljno ne ispita u laboratoriji.

 

Kako kažu iz Instituta za javno zdravlje, kofein koji sadrži utiče na centralni nervni sistem, bubrege i mozak. Posebno je opasan ukoliko se kombinuje sa alkoholom.

 

Jedan od razloga velike popularnosti ovog soka među mlađom populacijom može biti i u tome što ga na internetu promoviraju popularne face sa društvenih mreža kao što je Logan Paul, Youtuber i bokser popularniji upravo među ovom demografskom skupinom. 

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!