istiskivanje manjih dioničara

Sarajevsku 'Alpinu' preuzimaju novi vlasnici: Zarada slabi, broj zaposlenih opada

Biznis Klub27.09.23, 18:45h

Sarajevsku 'Alpinu' preuzimaju novi vlasnici: Zarada slabi, broj zaposlenih opada
Potpunim preuzimanjem Alpine Fogs vlasnici očito žele preduzeti i punu odgovornost za budući razvoj preduzeća Alpina FOGS, koje bilježi stagnaciju i pad broja zaposlenih

 

 


Alpina d.o.o. Žiri, Slovenija objavit će ponudu za preuzmanje društva Alpina FOGS d.d. Sarajevo, objavila je kompanija u obavijesti na Sarajevskoj berzi.
Alpina Žiri vlasnik je 96,5618 % dionica društva Alpina FOGS i nastojat će kroz ponudu preuzeti preostalih 3,4382 posto dionica.


Objava namjere istiskivanja manjinskih dioničara u Alpini FOGS dolazi nakon što jer 1. septembra prošle godine žirovsku Alpinu kupila češka kompanija K&H u poslu koji je neslužbeno iznosio 20 miliona eura, prenosi Indikator.


Češka tvrtka K&H, koja je dio Franco grupe, sastoji se od 30 kompanija iz Europe, Afrike i Azije, a u vlasništvu je češkog biznismena Františeka Pivode, koji je u kupnji Alpine sarađivao s Romanom Vývodom, jednim od glavnih dioničara češkog holdinga Cimex. Franco Grupa je Alpinu ocijenila kao izvrstan brend olimpijskih prvaka, s velikim potencijalom za rast, koji se temelji na širokom znanju i iskustvu njeih ljudi te bogatoj tradiciji.


Potpunim preuzimanjem Alpine Fogs vlasnici očito žele preduzeti i punu odgovornost za budući razvoj preduzeća Alpina FOGS, koje bilježi stagnaciju i pad broja zaposlenih.


Vrijednost poslovanja iznosila je 2,67 miliona KM prošle godine, što je, istina, više nego 2021. kada je ostvareno 2,06 mil KM, ali manje nego 2020. kada su poslovni prihodi iznosili 2,89 mil KM.


Broj zaposlenih sa 179 u 2020. godini pao je na 122 na kraju prošle godine.


Preduzeće Alpina FOGS ima imovinu vrijednu 4 miliona KM, a u vlasništvu je 55 dioničara. Nakon Alpine Žiri najveći dioničar je Adriatic Osiguranje sa 0,71 posto dionica, a ostali vlasnici su fizička lica.


U sklopu grupacije u BiH posluju i Alpina Bromy d.o.o. Tešanj koja je prošle godine imala vrijednost poslovanja od 9,9 miliona KM i zapošljavala 330  radnika (Alpina Žiri vlasnik 90 posto, Suad Eoša 10 posto) i trgovačko preduzeće Alpina BH d.o.o. Sarajevo (uz Alpinu suvlasnik i Dževad Karić), čija je vrijednost poslovanja bila 4,14 milion KM. Ova kompanija je imala 41 zaposlenog i ostvarenu dobit od 184,1 hiljada KM.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!