Procurilo

Sadržaj tajnog dokumenta iz Kijeva: 'Predlažemo raketne udare na tri države...'

Front27.09.23, 17:55h

Sadržaj tajnog dokumenta iz Kijeva: 'Predlažemo raketne udare na tri države...'
Širok raspon komponenti koje su proizvele zapadne tvrtke pronađen je u oborenim modelima bespilotnih letjelica, navodi se podnesku upućenom skupini zemalja G7

 

 

Iranski dronovi ‘kamikaze‘ korišteni u posljednjim napadima na ukrajinske gradove prepuni su europskih komponenti, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima i u kojem poziva na napade projektilima dugog dometa na proizvodna mjesta u Rusiji, Iranu i Siriji.

 

U tom podnesku od 47 stranica koji je ukrajinska vlada dostavila vladama skupine zemalja G7 u kolovozu, tvrdi se da je u prethodna tri mjeseca bilo više od 600 napada na ukrajinske bespilotnim letjelicama (UAV) koje su u sebi imale zapadnjačku tehnologiju. Prema dokumentu u čiji je posjed došao britanski The Guardian i koji svoju priču predstavlja kao ekskluzivu, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne tvrtke pronađene su u dronu Shahed-131 i 57 u modelu Shahed-136, koji ima domet od 2000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 km/h, prenosi Jutarnji list.

 

Pet europskih tvrtki, uključujući poljsku podružnicu britanske multinacionalne kompanije, navedene su kao izvorni proizvođači identificiranih komponenti. "Među proizvođačima su tvrtke sa sjedištem u zemljama koalicije koje su uvele sankcije: Sjedinjenim Državama, Švicarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kanadi, Japanu i Poljskoj", tvrdi se u dokumentu.

 

Kako se navodi, Iran je već diverzificirao svoju proizvodnju putem sirijske tvornice koja isporučuje komponente u rusku luku Novorosijsk, no proizvodnja bespilotnih letjelica seli se i u samu Rusiju, u središnju tatarsku regiju Alabuga, iako je Teheran taj koji nastavlja isporučivati komponente. Također se navodi da se iranska vlada pokušava "ograditi od opskrbe ruskim oružjem" i da se "ne može se nositi s ruskom potražnjom i intenzitetom upotrebe u Ukrajini".

 

Među prijedlozima za akciju ukrajinskih zapadnih saveznika - na što oni vjerojatno ne bi pristali - su "raketni udari na proizvodna postrojenja ovih bespilotnih letjelica u Iranu, Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mjesto u Ruskoj federaciji". "Gore navedeno mogu izvesti ukrajinske obrambene snage ako partneri osiguraju potrebna sredstva uništenja", stoji dalje u dokumentu.

 

U dokumentu nema sugestija da su zapadne tvrtke čiji su dijelovi pronađeni počinile bilo kakve prekršaje. "Iranska proizvodnja bespilotnih letjelica se prilagodila i uglavnom koristi dostupne komercijalne komponente, kojih je opskrba slabo ili uopće nije kontrolirana", stoji dalje. Prema ukrajinskom izvješću, carinski podaci pokazuju da je "gotovo sav uvoz u Iran išao iz Turske, Indije, Kazahstana, Uzbekistana, Vijetnama i Kostarike".

 

Bart Groothuis, zastupnik u Europskom parlamentu i član pododbora za obranu i sigurnost Europskog parlamenta, rekao je kako nije bilo dovoljno koordinacije među obavještajnim službama EU-a da se uhvate u koštac sa zlouporabom zapadnih komponenti. "Mislim da mnoge europske obavještajne agencije čak i ne razmišljaju o sankcijama", rekao je on.

 

Širok raspon komponenti koje su proizvele zapadne tvrtke pronađen je u oborenim modelima bespilotnih letjelica, navodi se podnesku upućenom skupini zemalja G7, koju čine Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Japan, Italija i Kanada, a pridružuje im se i Europska unija.

 

Pumpa za gorivo proizvedena u Poljskoj od strane njemačke tvrtke Ti Automotive Gmbh, čija je britanska multinacionalna kompanija TI Fluid Systems matična tvrtka, otkrivena je u Shahed-136, kao i mikrokontroler s ugrađenom ‘flash memorijom‘ i niskonaponski regulator napona s inhibitorom švicarske tvrtke STMicroelectronics, navodi se u dokumentu.

 

U Shahed-136 također je otkriven mikročip međuspremnika mrežnog pokretača i tranzistora koji je napravio International Rectifier, podružnica njemačke tvrtke Infineon Technologies AG.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!