Oglasili se nakon sjednice PIC-a

Rusi opet 'udaraju' po Schmidtu: Sad im smetaju i skraćenice

Front23.09.23, 18:42h

Rusi opet 'udaraju' po Schmidtu: Sad im smetaju i skraćenice
Upozoravamo - svu odgovornost za raspirivanje ionako teške unutarpolitičke situacije u Bosni i Hercegovini korištenjem figure C. Schmidta i alata “bonskih ovlasti”, na koje nema pravo, snosiće autori kominikea od 22.09.2023, navodi se u izjavi Ambasade Rusije u BiH

 

 

Povodom posljednje sjednice PIC-a, kako to uvijek čine od kada su napustili ovo tijelo, oglasila se ambasada Rusije u našoj zemlji. Po svom običaju, opet su negirali legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta. U nemogućnosti da nađu suvisle zamjerke na zajednički kominike ambasadora članova PIC-a, počeli su se okretati čak i pravopisu, zamjerajući to što se za entitet Republika Srpska koristi skraćenica RS.

 

U nastavku pročitajte šta su sve "nagovorili".

 

- U vezi sa porukom koju je 22. septembra 2023. objavila grupa pojedinačnih ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma, izjavljujemo.


Njemački državljanin C. Schmidt nije visoki predstavnik u BiH bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.


Uzurpacija prava na “imenovanje” visokog predstavnika od pojedinih članova Upravnog odbora potpuno je neprihvatljiva.


Što se tiče spomenutog pisma generalnog sekretara UN, ono samo potvrđuje da ne postoji odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom se potvrđuje imenovanje Christiana Schmidta. Dakle, on je nelegitiman.


Sama činjenica da se pojedini ambasadori nakon značajnog perioda "djelovanja" C. Schmidta okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina rječito potvrđuje da ni oni sami u njega ne vjeruju. Zaista, haotični postupci C. Schmidta i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočaranja čak i među onima u Bosni i Hercegovini koji su naivno vjerovali u takozvanu “međunarodnu zajednicu”. Odavno je svima jasno da je kralj go. Tragikomična figura C. Schmidta najbolji je argument za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.
 

Ali sami međunarodni "šampioni" Daytona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje riječi i duha Mirovnog sporazuma. Nemaju hrabrosti da u “originalnom” engleskom tekstu naznače punu funkciju M. Dodika - predsjednika Republike Srpske, krijući ga u skraćenici RS. Ali “branitelji” Dejtona treba da znaju da je Republika Srpska punopravni učesnik u Mirovnom sporazumu. I oni također moraju znati da je njihov posao promovirati poštenu, uravnoteženu primjenu odredbi Dejtonskog sporazuma, a ne zastrašivati, prijetiti ili nasilno promovirati “evroatlantsku perspektivu”.
 

Upozoravamo - svu odgovornost za raspirivanje ionako teške unutarpolitičke situacije u Bosni i Hercegovini korištenjem figure C. Schmidta i alata “bonskih ovlasti”, na koje nema pravo, snosiće autori kominikea od 22.09.2023, navodi se u izjavi Ambasade Rusije u BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još