Nije im po volji

'RS poslije ovoga mora krenuti u samostalnost': Kojić pozvao Srbe da napuste Sud BiH, evo zbog čega

Front21.09.23, 13:19h

'RS poslije ovoga mora krenuti u samostalnost': Kojić pozvao Srbe da napuste Sud BiH, evo zbog čega
- Ovo je crvena linija preko koje nećemo preći - kazao je Kojić

 

 

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, Državno tužilaštvo najavilo je ulaganje žalbe na ovu odluku, potvrđeno je za Detektor.

 

Iz Državnog suda su potvrdili da je doneseno rješenje kojim se odbija optužnica podignuta protiv osumnjičenih Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića, Rašida Sobe, Ševke Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića, Adema Fehrića, Mustafe Polje, Envera Kustura, Muhameda Liske, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nale. Optužnica protiv njih, kako stoji u odgovoru Suda BiH, podignuta je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, organizovanja grupe ljudi i podstrekavanja na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti, te povrede zakona ili običaja rata.

 

Ipak, iz Suda dodaju da ovo rješenje nije pravosnažno.

 

- U konkretnom slučaju se radi o kratkim rokovima za eventualno ulaganje žalbe i donošenje odluke - kazali su iz Suda.

 

Iz Tužilaštva BiH potvrdili da će u zakonskom roku uložiti žalbu na ovo rješenje, jer se ne slažu s navodima iz obrazloženja odluke, a predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić je poručio da, ukoliko žalba ne bude prihvaćena "sve sudije iz reda srpskog naroda treba da napuste Sud BiH".


- Ovo je crvena linija preko koje nećemo preći - kazao je Kojić.

 

On je, kako prenosi RTRS, poručio "da Republika Srpska poslije ovoga mora krenuti u svoju samostalnost jer sa ovakvim sudstvom, sa Institutom za traženje nestalih, ovdje nema perspektivu".

 

- Mi smo u BiH ugroženi i to je svakim danom sve očiglednije, kazao je Kojić te dodao da se opet pokazalo da je BiH zemlja apsurda budući da se prvo iz federalnih medija saznaje da je Sud BiH odbio optužnicu za ratne zločine nad Srbima iz Јošanice.

 

- Ponovo se pokazalo da je ovaj Sud kasapnica za Srbe, kasapnica za istinu o stradanju Srba i oružje protiv srpskih žrtava. Da li je moguće da se slučaj "Јošanica" dovodi u pitanje? Ko se to drznuo da odbije optužnicu za jedan od najvećih zločina nad Srbima u prethodnom ratu, upitao je Kojić.

 

On je također rekao da je upozoravao "da će se i ovaj proces završiti kao i slučaj "Orić", "Dudaković" i ostali u kojima se amnestiraju krvnici i ubice srpske nejači".

 

- Nećemo dozvoliti da i ovo zvjerstvo prođe nekažnjeno, nećemo dozvoliti da Komšićeve i Bećirevićeve kvalifikacije žrtava Јošanice kao agresora budu važnije od pravde po kojoj kasapi BiH pravosuđa moraju početi da rade. Poručujemo BiH pravosuđu da ili će ovi zločinci biti optuženi i osuđeni ili ovog suda više neće biti, zaključio je Kojić. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 114

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još