video/ veliki propust(i)

Potpuni promašaj sigurnosnog sistema: Kako su protjerane ruske diplomate ušle u BiH bez ikakvih provjera?!

Front18.09.23, 21:09h

Potpuni promašaj sigurnosnog sistema: Kako su protjerane ruske diplomate ušle u BiH bez ikakvih provjera?!
Ne mogu da prihvatim da OSA i ministarstvo nemaju registar stranih diplomata koji su protjerani iz BiH i zemalja regije - kaže Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti sigurnosti

 

 


Rade Kovač, načelnik Sektora za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima, i Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti sigurnosti, u "Rezimeu" FTV-a govorili su o migrantskoj krizi, viznom odnosno bezviznom režimu u BiH, radnim dozvolama za strance, statusu osoba sa diplomatskim imunitetom i osobama kojima je zabranjen ulazak u BiH.


Kovač napominje da je Služba za poslove sa strancima od 2006. do danas imala uspješnu saradnju sa svim sigurnosnim agencijama u BiH, a u tom periodu protjerano je blizu 15.000 stranih državljana po raznim osnovama. Jedan dio njih, kaže Kovač, predstavljali su prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH zbog povezanosti sa terorizmom, organizovanim kriminalom i krijumčarenjem ljudi.


- Ove godine smo dobili informaciju za nekih 15 lica. Tri lica se nalaze van BiH. Ona lica koja se ne nalaze u BiH automatski imaju zabranu ulaska u BiH. Ukoliko lice pronađemo na teritoriji BiH, protjerujemo ga, sa zabranom povratka u određenom vremenskom periodu - pojasnio je Kovač.


Dodaje da se jedan dio osoba veže za migrantski talas.


- Taj segment je od 2017. do danas, najveći udar je bio 2019., kada smo uspjeli na toj migrantskoj ruti pronaći tri lica i protjerati ih iz BiH. To je veliki doprinos.


Kico smatra da se u BiH prelamaju različiti obavještajni i sigurnosni interesi. Od zapadnih zemalja, zemalja istoka, Ruske federacije, navodi on, pa do regionalnih interesa.


- BiH je predmet prisustva različitih stranih interesa. Imali smo problem zakazivanja ministarstva spoljnih poslova, a kasnije i granične policije koja nije uočila ulazak dvojice diplomata iz Ruske federacije, koji su protjerani iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije - kaže Kico.


Osobe koje uživaju diplomatski status, njihov boravišni status, pojašnjava Kovač, reguliše ministarstvo inostranih poslova. Oni strani državljani koji nemaju diplomatski status su u nadležnosti Službe za poslove sa strancima. Dodaje da Rusija nije visokorizična zemlja za BiH.


Kico tvrdi da je u slučaju ruskih diplomata bilo propusta.


- Ulazak dvojice protjeranih ruskih diplomata u BiH bez provjera, ili naknadnih procedura, narušavanje je sigurnosti BiH. To je potpuni promašaj sigurnosnog sistema - Ministarstva vanjskih poslova, Granične policije i OSA-e. Moramo izvući pouku. Utvrditi ko je odgovoran za ovaj propust. OSA mora sarađivati, ne samo sa domaćim, nego i sa regionalnim agencijama. Ne mogu da prihvatim da OSA i ministarstvo nemaju registar stranih diplomata koji su protjerani iz BiH i zemalja regije - kaže Kico.


Poručio je da je registar stranih državljana ili državljana BiH koji su prijetnja po sigurnost BiH moćno oružje u rukama agencija i institucija.


- Ja vjerujem da će se to poboljšati. Moramo štititi taj registar od lica koja su na tom registru.

 

Snimak razgovora pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još