kompromisno rješenje

Radnici u zdravstvu KS odustali od štrajka, premijer Uk potpisao povećanje satnice, ali ne koliko su medicinari tražili

Front15.09.23, 17:12h

Radnici u zdravstvu KS odustali od štrajka, premijer Uk potpisao povećanje satnice, ali ne koliko su medicinari tražili
- Premijer Uk je pristao na povećanje satnice, nakon čega su sindikati odustali od najavljenog generalnog štrajka koji je bio zakazan za ponedjeljak - 18. septembra u 7.30 sati - naglasio je Sadiković

 

 


Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, zajedno sa sva tri sindikata zdravstva (Sindikat radnika u zdravstvu KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) potpisao je danas dogovor kojim se usaglašavaju tekstovi sva tri postojeća kolektivna ugovora o povećanju najniže neto satnice sa trenutnih 2,76 KM na 3,00 KM, što je manje od prvobitnog zahtjeva sindikata koji su tražili 3,28 maraka.


Potvrdio je to za Faktor Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, dodajući kako nakon ovoga radnici u zdravstvu u KS odustaju od generalnog štrajka koji je najavljen za ponedjeljak - 18. septembra.


- Premijer Uk je pristao na povećanje satnice, nakon čega su sindikati odustali od najavljenog generalnog štrajka koji je bio zakazan za ponedjeljak - 18. septembra u 7.30 sati - naglasio je Sadiković.


U Zaključku kojeg su sindikati potpisali sa premijerom Ukom stoji da će najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje KS za period od 1. septembra do 31. decembra 2023. iznositi 3,00 KM, a od 1. januara 2024. do 1. aprila 2025. godine 3,07 KM.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još