inicijativa za pohvalu

Uskoro kinoprojekcije domaćih filmova i u manjim gradovima, FTV medijski partner projekta

Kultura12.09.23, 14:05h

Uskoro kinoprojekcije domaćih filmova i u manjim gradovima, FTV medijski partner projekta
Filmovi su umjetnički izričaj koji je prevazišao isključivo zabavnu funkciju, te se njihova korist ogleda u edukativnosti, dokumentaristici, te širenju vidika. Povećana filmska distribucija i njena decentralizacija zasigurno je veliki korak u podizanju nivoa kulture ovog prostora

 


Projekat Fondacije za kinematografiju u saradnji s Mrežom nezavisnih kino prikazivača omogućit će građanima Bosne i Hercegovine distribuciju filmova u gradovima Federacije koji do sada nisu imali priliku za institucionalna filmska prikazivanja. Do kraja godine planiraju šest domaćih premijera u 13 potpuno digitalizovanih, opremljenih i novih kinodvorana. Federalna televizija je generalni medijski partner ovog vrijednog projekta, prtenosi Federalna.ba.


Mreža nezavisnih kinoprikazivača osmišljena je kao ključni faktor na tržištu distribucije filma čime će približiti kulturni rad Bosne i Hercegovine svjetskim standardima. Nakon uspješne revitalizacije dvorana u manjim sredinama, Mreža s Fondacijom za kinematografiju kreira redovni filmski repertoar koji počinje sa primjenom od 21. septembra.


“Uglavnom su to javne ustanove, multifunkcionalne dvorane gdje imamo po jednu dvoranu i koriste se za sve kulturne događaje tako da se nadamo da će kino i filmske projekcije zaživjeti u ovim malim sredinama, što nam i jeste cilj”, kaže Nadira Duraković, predsjednica UO Mreže nezavisnih kinoprikazivača.


“To prije svega znači da ćemo bh. filmove konačno moći da gledamo u svojim gradovima, konačno možemo da gledamo to u tehnologiji koju naši gledatelji zaslužuju, a pri tome da imaju kompletan ugođaj, nešto što trenutno imaju samo veliki gradovi u multipleksima”, dodaje Antonio Beus, predsjednik UO Fondacije za kinematografiju.


Petnaest dvorana koje su članice Mreže nalaze se diljem Federacije. Osim što je to izniman benefit za građane koji će imati aktivnu kinu dvoranu, evidentan je i pozitivan utjecaj na bosanskohercegovačke autore koji će svoj rad moći prezentovati puno širem auditorijumu.


“Do sada smo snimali filmove, ali ih nije imao ko pogledati. Redatelji i producenti su bili ucijenjeni od velikih sistema za procente, a najveća glad za domaćim filmom je u malim sredinama”, ističe Beus.


Filmovi su umjetnički izričaj koji je prevazišao isključivo zabavnu funkciju, te se njihova korist ogleda u edukativnosti, dokumentaristici, te širenju vidika. Povećana filmska distribucija i njena decentralizacija zasigurno je veliki korak u podizanju nivoa kulture ovog prostora.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!