Odgovor iz kompanije 'Promotim'

Pronađite eksperte koji uvođenje E-uprave mogu realizovati za 6.000 KM, spreman sam da raskinem ugovor!

Biznis Klub08.09.23, 16:54h

Pronađite eksperte koji uvođenje E-uprave mogu realizovati za 6.000 KM, spreman sam da raskinem ugovor!
Nisu se raspitali, niti ih je interesovala istina, ali znaju da se ovako ozbiljan posao može napraviti za 500 do 6.000 KM zbog čega ih pozivam da preuzmu tendersku dokumentaciju i pronađu eksperte koji posao uvođenja E-uprave mogu realizovati za 6.000 KM!

 

 

Aldi Halilović, prvi čovjek kompanije Promotim koja se nedavno našla na udaru pojedinih bh. medija zbog poslovanja sa Općinom Centar Sarajevo i ugovora od 72.000 KM koji se odnosi na izradu platforme za E-upravu, odgovara na medijske tvrdnje za koje kaže da su "laži i spinovi" iza kojih se krije "diskreditovanje načelnika Srđana Mandića".

 

Njegovo reagiranje koje je objavio na svom Facebook profilu objavljujemo u cjelosti:   


- Politikom se ne bavim skoro pa desetljeće. Što bi rekli "okačio kopačke o klin" onog trenutka kada sam shvatio da najveći broj političara, bez obzira na stranačku pripadnost, krase osobine suprotne mom kućnom odgoju. Jeftini populisti, bez ideja i ideala, sa bolesnim ambicijama i željom za vlašću, koji će učiniti sve da ostvare svoj lični interes. Nisam imao više ni snage, ni volje da se "bodem sa rogatim", međutim, obzirom na medijske napise koji se vežu za kompaniju u koju ulažem sebe već 20 godina, imam potrebu da reagujem.


Grupa ljudi, gore pomenutih osobina, okupljena oko Naroda i Pravde Centar, odlučila je lažima i spinovima o poslovanju kompanije Promotim i Općina Centar Sarajevo diskreditirati načelnika Srđana Mandića.


Ljudima koji ne razlikuju kilu krompira od kile programerskog koda, jako je teško objasniti razliku između web stranice i platforme za E-upravu, a očigledno im je teško shvatiti i da procedure javnih nabavki ne funkcionišu na način na koji su možda navikli u svojim izvornim strankama.


Teško im je shvatiti, ali valjda imaju nekoga ko zna i koga mogu pitati...


Da su pitali, taj neko bi im objasnio da je javna nabavka sprovedena putem otvorenog postupka uz primjenu e-aukcije. Najtransparentniji način javne nabavke na koji se mogla prijaviti bilo koja kompanija, pa i kompanije samoproglašenih stručnjaka koji procjenjuju da se ovaj posao mogao napraviti po 10 ili 20 puta nižoj cijeni.


Neko bi im objasnio i da je jedna kompanija podnijela žalbu na tendersku dokumentaciju, ali je istu, nakon razmatranja, Agencija za javne nabavke odbacila kao neosnovanu.


Neko bi im valjda objasnio i da okvirni sporazum ne podrazumijeva isplatu na način na koji su oni navikli, unaprijed i bez pokrića, već se sredstva isplaćuju po realizaciji dijelova Ugovora za koje je naručioc iskazao interes i da je do sada realizovano oko 1/3 okvirnog ugovora potpisanog na 3 godine, a vrijednost web stranice je tek 1/5 ugovorene vrijednosti, odnosno 12.000KM + PDV.


Da su se malo raspitali u Općini, možda bi saznali i da realizacija preostalog dijela Ugovora stoji već neko vrijeme obzirom da je realizacija određenih funkcionalnosti uslovljena saradnjom sa drugim institucijama koje se do sada nisu pokazale previše ekspeditivnim, ali i zbog odluke predstavnika Općine da pokušaju uštedjeti budžetski novac i pričekaju realizaciju projekata određenih međunarodnih institucija koje se tiču digitalizacije uprave.


Da su se raspitali o poslovanju kompanije Promotim, možda bi saznali da to nije kompanija registrovana po modelu 'registruj i za mjesec dana pokupi budžetski novac', model poslovanja za koji su oni uvjereni da se zove "startup", već je to kompanija sa respektabilnim referencama koja već 20 godina posluje sa domaćim i inostranim kompanijama, međunarodnim, pa i državnim institucijama, a sa Općinom Centar sarađujemo od 2008. godine, u većem ili manjem intenzitetu.


Nisu se raspitali, niti ih je interesovala istina, ali znaju da se ovako ozbiljan posao može napraviti za 500 do 6.000KM zbog čega ih pozivam da preuzmu tendersku dokumentaciju i pronađu eksperte koji posao uvođenja E-uprave mogu realizovati za 6.000KM.


Pronađite u narednih 7 dana samo jednu kompaniju koja će ovaj projekat realizirati za taj novac i ja sam spreman, odmah po isporuci tražene platforme, raskinuti ugovor sa Općinom Centar, platiti usluge te kompanije i izrađenu platformu ustupiti Općini bez naknade.


Ako ne pronađete takvu kompaniju, bio bi red da pošaljete javno izvinjenje i ostatak ovog projekta finansirate na način da se odreknete svojih plata, paušala i komisijskih naknada! To bi bilo i više nego dovoljno.


Mislim da je ovo fer i korektan prijedlog...


PS. Uskoro raspisujemo oglase za posao za junior i senior web developera pa preporučujem svim "stručnjacima" koji tvrde da se ovako ozbiljni poslovi završavaju u 5 dana za 500 do 6.000KM, ne javljaju. Ostali slobodno šaljite svoj CV na [email protected] - poručio je čelni čovjek kompanije Promotim.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!