siva ekonomija

Isplata na ruke veliki problem u BiH: Da li će uskoro doći kraj platama u koverti?

Biznis Klub04.09.23, 15:05h

Isplata na ruke veliki problem u BiH: Da li će uskoro doći kraj platama u koverti?
- Vidimo svakodnevno da poslodavci sve više i više poštuju prava radnika, mada smatram da je do toga došlo zbog nedostatka radne snage koje će iz mjesec u mjesec biti sve manje - kaže Pejaković

 

 

Dražan Pejaković, osnivač grupe Crna lista poslodavaca na FB i udruženja Radnički pokret BiH, osim što najesen očekuje set zakona koji će regulisati oblast rada, ima i određene prijedloge za vlasti, prenosi Oslobođenje.

 

- Moja inicijativa je bila da se prag za ulazak u PDV sistem podigne sa 50 na 100.000 KM. Smatram da će ta izmjena značajno smanjiti sivu ekonomiju, poboljšati uslove za radnike, a i same poslodavce. Isto tako, činjenica je da radnik ne može bez poslodavca, kao što ni poslodavac ne može bez radnika -  kazao  je Pejaković, koji smatra da su izuzetno bitni dijalog i dobro postavljeni temelji na kojima će se moći razvijati fer odnosi.

 

Naravno, uvijek postoje i oni poslodavci koji će, bez obzira na prag, loviti i dalje u mutnom, a radnike držati u teškom stanju. Ipak se može pomoći manjim firmama ili dojučerašnjim radnicima koji se upuštaju u svoj biznis.

 

- Taj prag će pomoći manjim privatnicima, jer će svi htjeti da posluju u skladu sa zakonom i da budu čisti. On ne odgovara većim poslodavcima jer će im mali moći donekle parirati i rasti. Međutim, dok god ne bude fiskalne discipline, za našu zemlju nema napretka - smatra on.

 

Ni situacija nije kao što je bila, u određenim segmentima osjeti se pomak.

 

- Vidimo svakodnevno da poslodavci sve više i više poštuju prava radnika, mada smatram da je do toga došlo zbog nedostatka radne snage koje će iz mjesec u mjesec biti sve manje -  kaže Pejaković.

 

A upravo takvim olakšicama i poslodavci će se nadati najesen.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!