UHODANA EKIPA VRIJEDNO RADI

Najgledaniji bh. film iz 2022. godine 'Amanet' dobija svoj nastavak: Uskoro počinje snimanje 'Testamenta'

Kultura03.09.23, 20:56h

Najgledaniji bh. film iz 2022. godine 'Amanet' dobija svoj nastavak: Uskoro počinje snimanje 'Testamenta'
Film će se snimati na više lokacija u Busovači i Zenici... Zbog specifičnosti priče, snimanje će početi u mjesecu oktobru, nakon čega će uslijediti pauza do mjeseca aprila i juna iduće godine

 

 


Nakon što su filmom "Amanet" osvojili srca publike u BiH i Evropi, ekipa ovog filma uveliko radi na novom filmu "Testament" koji nije dosljedni nastavak "Amaneta", ali će zadržati ambijent, žanr, većinu likova, kao i status filma za cijelu porodicu.
 

Prve scene će se snimati već u oktobru ove godine, dok će se preko sedamdeset posto filma snimati u mjesecu aprilu i junu 2024. Film će producirati AmfiTeatar i Hudhud produkcija Sarajevo, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, u produkcijskom timu je i Nevres Softić, producent i direktor fotografije, Ajdin Hasanić, izvršni producent, Zlatko Sofović kao menadžer produkcije i mnogi drugi.


Kada je riječ o glumačkoj postavi, u filmu će igrati Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Iva Filipović, Faketa Salihbegović Avdagić, Mugdim Avdagić, kao i većina glumačke postave iz "Amaneta". Također, u odnosu na "Amanet" u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici.


Produkcija filma je podržana od Fondacije za kinematografiju, a kino distribuciju za BiH će raditi UNA FILM BiH. Film će se snimati u Busovači i Zenici.


Kada je riječ o samom filmu, autor scenarija i reditelj filma, Mirza Begović, ističe da se raduje početku snimanja, iako je cijeli proces izazov za ekipu, dok uspjeh "Amaneta" donosi odgovornost prema publici kojoj na kraju film ostaje i zbog koje se filmovi i snimaju.


- Sretan sam da je, za razliku od prethodnog filma, produkcija "Testamenta" podržana od Fondacije za kinematografiju, što je odličan temelj za razvoj cijelog projekta, koji već sada, na osnovu samog scenarija i na krilima "Amaneta", ima dogovorenu bosanskohercegovačku, evropsku i svjetsku kino distribuciju. Film ćemo snimati na više lokacija, a svakako nam je najveći izazov industrijska Zenica devedesetih, gdje ćemo na trenutak oživjeti jedan ambijent usko vezan za Željezaru Zenica i sve ono što je ona nosila sa sobom - kaže Begović.  

 

mirza-begovic


Zbog specifičnosti priče, snimanje će početi u mjesecu oktobru, nakon čega će uslijediti pauza do mjeseca aprila i juna iduće godine, kada je planiran nastavak snimanja u selu Podstijena i Zenici.


- Najiskrenije se nadam da će publika uživati u filmu, da će ih nasmijati i da će i sami ponijeti nešto pozitivno iz priče koju ćemo pričati narednih godinu i po dana. Pred nama je veliki posao, a zbog specifičnosti ambijenta u filmu, snimamo u tri termina sa popriličnom vremenskom distancom, što je naravno izazov za sebe, ali opet i prilika da jedna velika porodica koju je okupio "Amanet" ispriča priču o ljubavi, prijateljstvu i tradiciji - dodaje Begović.


Radnja je smještena u predratne devedesete u BiH, gdje upoznajemo život u jednom selu i sve probleme s kojima se stanovnici tog sela svakodnevno sukobljavaju. Nakon što Asad, glavni lik, sazna da poslije umrlog oca nije naslijedio imovinu, primoran je i sam upoznati rad i život u industrijskoj Zenici s početka devedesetih godina prošlog vijeka. Očekujući da će uporedo studirati i raditi, vrlo brzo saznaje da je izgubio pravo na školovanje, ali i da je život radnika zeničke Željezare sve osim obične radničke svakodnevnice. Na fenomen željezarske plate, kafane, kocke, trgovine i proizvodnje ilegalnih mlinova, ni sam ne ostaje imun, što se uveliko reflektuje na njegov porodični život, ali i život u selu Podstijena.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!