Zamijenio Bena Wallacea

Grant Shapps novi britanski ministar odbrane

Front31.08.23, 11:08h

Grant Shapps novi britanski ministar odbrane
Shapps preuzima zadatak kada Britanija pokušava povećati svoju proizvodnju oružja, posebno artiljerijskih granata, kako bi pokušala pomoći Ukrajini da potisne ruske snage i popuni vlastite zalihe

 

 

Bivši ministar energetike Grant Shapps zamijenio je Bena Wallacea u četvrtak na mjestu britanskog ministra odbrane, što je unapređenje za čovjeka na kojeg se vlada oslanja kao dobrog medijskog komunikatora, ali mu nedostaje direktno vojno iskustvo, prenosi Reuters.

 

Saveznik premijera Rishija Sunaka, Shapps preuzima zadatak kada Britanija pokušava povećati svoju proizvodnju oružja, posebno artiljerijskih granata, kako bi pokušala pomoći Ukrajini da potisne ruske snage i popuni vlastite zalihe.

 

Shapps, 54, posjetio je Kijev ranije ovog mjeseca, najavljujući garancije za finansiranje izvoza, a također je posjetio vrtić koji je nekada pohađao mladi sin porodice koji sada živi s njim u okviru britanske šeme "Domovi za Ukrajinu".

 

Iz Sunakovog ureda rekli su da je kralj odobrio njegovo imenovanje.

 

To će biti peti posao za Shappsa u posljednjih godinu dana, nakon što je radio u četiri različita ministarstva - kao ministar saobraćaja, unutrašnjih poslova, biznisa, a zatim i energetike. Malo je vjerovatno da će njegovo imenovanje promijeniti britansku podršku Ukrajini protiv Rusije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!