DETALJI SA DANAŠNJE SJEDNICE

Na dnevnom redu i ugovor o državnoj granici između BiH i Srbije: Pročitajte odluke i zaključke Vijeća ministara

Front23.08.23, 20:17h

Na dnevnom redu i ugovor o državnoj granici između BiH i Srbije: Pročitajte odluke i zaključke Vijeća ministara
Polovicom svibnja 2019. godine potpisan Protokol o utvrđivanju tromeđne granične točke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji je stupio na snagu 2020. godine

 

 

Vijeće ministara BiH se nije izjašnjavalo o Prijedlogu zakona o sudovima Bosne i Hercegovine i Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini,  čije je usvajanje dogovoreno na političkoj razini.

 

S obzirom da su se pojavile određene primjedbe tehničke razine uoči sjednice, dogovoreno je da se Vijeće ministara BiH o njima izjasni danas ili sutra kako bi se do kraja tjedna ovi prijedlozi zakona uputili Parlamentarnoj skupštini BiH.    

 

DRUGI KRUG GLASANJA

 

Vijeće ministara BiH izjasnit će se u drugom krugu glasanja o Prijedlogu odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata kojom se produžava zabrana izvoza oblovine iz BiH, nakon što u prvom krugu glasanja nije postignut konsenzus za njezino donošenje. 

 

KONTROLA OSTATAKA PESTICIDA U I NA HRANI BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA

 

Vijeće ministara BiH je usvojilo Izvješće o provedenom Programu kontrole ostatka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koje je provela Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s mjerodavnim državnim, entitetskim i inspekcijskim tijelima Brčko distrikta BiH.

 

U sklopu Programa kontrole (monitoringa) ostataka pesticida u i na proizvodima biljnog i životinjskog podrijetla u 2022. godini je provedeno uzorkovanje 16 različitih proizvoda.  Riječ je o jabukama, jagodama, breskvama, vinu od grožđa, zelenoj salati, glavatom kupusu, rajčici, špinatu, zobi u zrnu, ječmu u zrnu, kravljem mlijeku, svinjskoj masti i hrani za dojenčad i malu djecu, osim početne i prijelazne hrane za dojenčad i prerađene hrane za djecu na bazi žitarica, a uzorkovana su i tri nacionalna proizvoda (kruška, šljiva i mandarina).

 

Ukupno su uzeta 184 uzoraka, i to: 72 uzorka voća, 45 uzoraka povrća, 22 uzorka žitarica, 24 uzorka hrane životinjskog podrijetla i 21 uzorak ostalih kategorija hrane te je na ovim uzorcima provedeno 28.441 laboratorijskih analiza.

 

Rezultati su pokazali kako 99 uzoraka (53,8 %) nije sadržavalo ostatke pesticida na razini kvantifikacije, dok je njih 80  (43,5 %) sadržavalo ostatke pesticida u/iznad razine kvantifikacije, ali u okviru maksimalno dopuštene razine (Maximum Residue Limit, MRL). Tri uzorka (1,6 %) su sadržavala ostatke pesticida iznad MRL-a u granicama mjerne nesigurnosti, ali se uzorci smatraju odgovarajućim, dok su dva uzorka bila neodgovarajuća. To znači da dva od 184 uzeta uzorka ili 1,1 % nisu bila u skladu s važećim propisima BiH.

 

ZAŠTITITI INTERES BiH NAKON ISTEKA UGOVORA S GAVI-jem

 

Vijeće ministara je usvojilo Izvješće Ministarstva civilnih poslova o realizaciji prava i obveza po Ugovoru o nabavi cjepiva s Globalnom alijansom za cjepiva (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION - GAVI) protiv bolesti COVID-19 zaključenog između Vijeća ministara BiH i GAVI-ja, koji rukovodi Mehanizmom za globalni pristup cjepivima za COVID-19 (COVAX), s korigiranim zaključcima.

 

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci u pravcu rada pregovaračkog tima  s ciljem zaštite financijskih interesa Bosne i Hercegovine tijekom pregovora s GAVI-jem o povratu neutrošenih novčanih sredstava, nakon što ugovor istekne 17. 9. 2023. godine.

 

Prema Izvješću, GAVI je djelomično izvršio svoje obveze iz ugovoru koji je zaključen  s Bosnom i Hercegovinom  te je pod njegovim posredstvom isporučeno ukupno 332.640 ili 27 % cjepiva od ukupno naručenih 1.232.000 cjepiva za COVID-19.

 

UGOVOR O DRŽAVNOJ GRANICI IZMEĐU BiH I SRBIJE

 

Vijeće ministara BiH je zadužilo Državno povjerenstvo za granicu Bosne i Hercegovine da u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnovi kontakt s partnerima iz Republike Srbije i nastavi suradnju na izradi upotpunjenog prijedloga ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. 

 

Ministarstvo civilnih poslova u tom pravcu stvorit će tehničke preduvjete za rad  Državnog povjerenstva za granicu BiH.

 

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvješće Ministarstva civilnih poslova o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje će biti dostavljeno Predsjedništvu BiH.

 

Posljednja sjednica Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije održana je 10. 5. 2010. godine. 

 

Podsjećamo da je polovicom svibnja 2019. godine potpisan Protokol o utvrđivanju tromeđne granične točke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji je stupio na snagu 2020. godine.

 

PROVEDBA ISTANBULSKE KONVENCIJE

 

Vijeće ministara BiH je primilo na znanje Preporuke Komiteta potpisnica Instanbulske konvencije Vijeća Europe o provedbi Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji od strane Bosne i Hercegovine (Istanbulska konvencija). 

 

Izvješće o zakonodavnim i drugim mjerama za provedbu odredbi Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za Bosnu i Hercegovinu i Preporuke Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Europe o provedbi ove konvencije u BiH bit će dostavljeni Parlamentarnoj skupštini BiH, sukladno članku 70. Istanbulske konvencije.

 

Izvješće uvažava ostvarene pomake u vezi s postojećim zakonskim i strateškim mjerama koje su provele vlasti BiH, uključujući i provedene aktivnosti u području prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Istodobno su pozitivnim ocijenjene određene inicijative za osiguranje ravnopravnosti spolova, kao i dopune pravnog okvira uvođenjem novih kaznenih djela u ovoj oblasti na entitetskoj razini.

 

Prema Informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, GREVIO izvješće sadrži 19 urgentnih mjera koja zahtijevaju žurno djelovanje vlasti u BiH kako bi se u potpunosti uskladili s odredbama Instanbulske konvencije.

 

MAPIRANJE ODGOVORA NA GOVOR MRŽNJE U BiH

 

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo prijedlog dokumenta Mapiranje odgovora na govor mržnje u Bosni i Hercegovini, kao sustavni iskorak protiv diskriminacije, netolerancije i suzbijanja govora mržnje u BiH.

 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će na temelju prijedloga ovog dokumenta pratiti aktivnosti nadležnih institucija te će do kraja prosinca 2024. godine pripremiti cjelovito izvješće o slobodi govora, slobodi pristupa informacijama i sprečavanju govora mržnje.

 

Ovaj dokument sačinilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u partnerstvu s Europskom unijom (EU) i Vijećem Europe (VE) kroz projekt „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“. Projekt se implementira u okviru zajedničkog programa EU-ai VE „ Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II”.

 

Ovaj dokument daje sveobuhvatan pregled situacije u BiH i postavlja mapu puta i potrebne prioritetne mjere na sustavnoj razini u borbi protiv govora mržnje.

 

Uz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao mjerodavne aktere dokument prepoznaje državne, entitetske i institucije Brčko distrikta BiH, uključujući Instituciju ombudsmana BiH, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, sudove, tužiteljstva, ministarstva unutarnjih poslova i pravde, Regulatornu agencija za komunikacije, Vijeće za tisak i online medije, Središnje izborno povjerenstvo BiH, Međureligijsko vijeće BiH, institucije za ravnopravnost spolova, nevladine organizacije, sportske udruge, medije i međunarodne organizacije.

 

PROVEDBA ZAKONA O JAVNIM NABAVAMA

 

Vijeće ministara BiH je u drugom krugu glasanja donijelo Pravilnik o financiranju istraživanja, razvoja i unapređenja sustava javnih nabava u Bosni i Hercegovini koji je sukladno Zakonu o javnim nabavama predložila Agencija za javne nabave.

 

Ovim pravilnikom provodi se Zakon o javnim nabavama u dijelu koji se odnosi na  obvezu JP NIO Službeni list BiH da najmanje 15 % prihoda, koje ostvari оd objave određenih obavijesti u vezi s javnom nabavom, uloži u istraživanje i razvoj te unapređenje sustava  javnih nabava u BiH.

 

POKRENUTA PROCEDURA ZA IMENOVANJE VIJEĆA RAK-a

 

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH za provedbu postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, koju će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja.

 

U sastav šestočlanog Povjerenstva predloženi su zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović i izaslanice u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš i Snježana Novaković-Bursać. Još tri člana ovog povjerenstva imenovana su iz nevladinog sektora, i to Davorka Topić- Stipić (Hrvatsko kulturno društvo Napredak), Goran Krivić (Nevladina organizacija „Sanus" Prijedor) i Aida Daguda (Centar za promociju civilnog društva).

 

Povjerenstvo objavljuje javni natječaj i nakon provedene procedure utvrđuje listu 14 najuspješnijih kandidata koju dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

 

Sadašnjem sazivu Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine mandat je istekao krajem 2017. godine.

 

IMENOVANJA

 

Vijeće ministara BiH je na temelju Mišljenja Agencije za državnu službu BiH imenovalo Jovana Šilja za zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kao prvorangiranog kandidata nakon završene natječajne procedure.  

 

Istodobno je sukladno mišljenju Agencije za državnu službu BiH za zamjenika direktora Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja BiH imenovana Sanja Bazina Crnokić, kao prvorangirana kandidatkinja u proceduri javnog natječaja, saopćeno je iz VMBiH.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!