Tužna vijest

Preminuo legendarni italijanski pjevač, poznat po hitu kojeg svi znaju

Showbizz22.08.23, 19:27h

Preminuo legendarni italijanski pjevač, poznat po hitu kojeg svi znaju
Slavni pjevač preminuo je u bolnici u Milanu gdje je bio hospitalizovan, pišu italijanski mediji

 

 

Italijanski pjevač, muzičar i tekstopisac Toto Cutugno preminuo je u osamdesetoj godini, prenosi italijanska ANSA.

 

Slavni pjevač preminuo je u bolnici u Milanu gdje je bio hospitalizovan, pišu italijanski mediji.

 

Vest o smrti slavnog muzičara potvrdio je menadžer Danilo Mancuzo italijanskoj agenciji Ansa, koji je objasnio da se „pjevaču nakon duge bolesti posljednjih mjeseci stanje pogoršalo“.

 

Rođen u Toskani od oca Sicilijanca, njegovo pravo ime bilo je Salvatore Kutunjo. Toto je predstavljao Italiju na Pjesmi Evrovizije 1990. u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ sa svojom pjesmom „Insieme: 1992“, emotivnom mediteranskom pjesmom u čast ujedinjenja evropskog kontinenta.

 

Godina 1992. se odnosila na predstojeći početak sa radom Evropske unije, višeg nivoa političkog ujedinjenja u odnosu na postojeću Zajednicu, od kojeg su euro-federalisti očekivali vrlo mnogo. Na takmičenju je zapravo bio priličan broj pjesama koje su se bavile aktuelnim političkim trenutkom, posebno demokratskim talasom koji je zahvatio središnju i istočnu Evropu i pad Berlinskog zida, uključujući i drugoplasiranog Lijama Rajlija iz Irske. Cutugno je pobijedio sa 149 poena; bila je to druga pobjeda Italije na takmičenju.

 

Dva puta je pobijedio na festivalu pjesme u Sanremu.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!