"Politička evolucija

Kako je karikatura digla Srbiju na noge: Politički preobražaj Jelene Karleuše, žene koja se prodala i ‘doji Vučića‘

Front22.08.23, 18:56h

Kako je karikatura digla Srbiju na noge: Politički preobražaj Jelene Karleuše, žene koja se prodala i ‘doji Vučića‘
"Kad takav autor objavi takvu karikaturu, jasno je da imamo priču s političkom pozadinom. A ta se priče ponešto dotiče i ideala"

 

 

Odavno jedna karikatura nije toliko uzbunila duhove na Balkanu: Jelena Karleuša doji Aleksandra Vučića. Predsjednik Srbije u pozi dojenčeta veselo siše hipertrofirane grudi turbo-folk pjevačice koja na Instagramu ima 2,4 milijuna pratitelja.

 

Karikatura je 18. kolovoza objavljena u beogradskom listu Danas, a autor je slavni 90-godišnji srpski politički karikaturist Predrag Koraksić Corax, koji se tom žurnalističkom formom bavi još od 1950., a u karijeri je objavljivao i za New York Times, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Kad takav autor objavi takvu karikaturu, jasno je da imamo priču s političkom pozadinom. A ta se priče ponešto dotiče i ideala.

 

Kažu, naime, da nema idealista, nego da svaki čovjek ima svoju cijenu. U slučaju Jelene Karleuše ta cijena, kako pišu srpski nezavisni mediji, iznosi milijun i pol eura. A kupac je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, pri čemu nije platio iz svog džepa, već preko državne tvrtke Telekom Srbija, novcem srpskih poreznih obveznika.

 

Tu činjenicu – da Karleušini ideali koštaju 1,5 milijuna eura, te da će biti plaćeni iz državne kase – još je krajem travnja obznanio zastupnik opozicijske Narodne stranke Đorđe Stanković. On je tada rekao da će srpske vlasti preko Telekoma isplatiti pjevačici toliku svotu za njezin novi album, spot i buduću voditeljsku TV emisiju, a ona će zauzvrat u javnim nastupima hvaliti Vučića i njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS).

 

Idućih tjedana i mjeseci Karleuša je doista javno hvalila Vučića, a afera se obnovila prošlog tjedna, kada je izašao novi Karleušin album, na kojem je kao sponzor naveden – Telekom Srbija. A to je nagnalo Coraxa da objavi spomenutu karikaturu.

 

No možda je najbolje ovu priču o suvremenoj Srbiji ispričati preko "političke evolucije" Jelene Karleuše.

 

Brutalno pismo iz 2017.

 

Iako se bavi zloglasnim glazbenim žanrom (da sad ne ulazimo u raspravu zbog čega je turbo-folk civilizacijski štetan), Jelena Karleuša godinama je slovila za neku vrstu "estradne iznimke", jer je svojim liberalnim stavovima o raznim društvenim pitanjima, od zaštite prava gay populacije – čak je 2017. bila kuma beogradske Parade ponosa - do podržavanja studentskih protesta, stekla imidž progresivne figure unutar srpskog društva.

 

Uz to je žestoko kritizirala Vučićevu vlast, SNS i režimske medije. Pamti se njezino brutalno pismo Vučiću iz 2017. godine, baš za vrijeme studentskih prosvjeda:

 

- Sram vas bilo što su srpska djeca na ulicama, sram vas bilo što su na ulice izašli gladni, sram vas bilo što ih vaši dupeuvlakački mediji nazivaju pijanim huliganima, sram vas bilo što i pored diploma, pameti, želje i mladosti ne mogu da se zaposle, dok vaši kadrovi s kupljenim diplomama zapošljavaju i rođake i ljubavnice, sram vas bilo za Pink i Informer koji se na vaše protivnike ostrvljuju kao bijesni psi, sram vas bilo za RTS, javni servis svih građana koji izvještava o skupu SNS-a u Pržogrncima ali ne i o tisućama studenata na ulicama svih velikih gradova... - pisala je tada Karleuša.

 

Ostatak teksta i karikaturu možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 59

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još