TRI U FEDERACIJI, JEDAN U RS-U

Ko profitira, a ko duguje: Objavljeni prihodi... Kako su poslovali klinički centri u BiH?

Biznis Klub22.08.23, 10:56h

Ko profitira, a ko duguje: Objavljeni prihodi... Kako su poslovali klinički centri u BiH?
Analiza finansijskog poslovanja kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, njihovih prihoda i dobiti u prošloj 2022. godini

 

 

U zdravstvenom sistemu Federacije BiH djeluju tri javne zdravstvene ustanove koje imaju status univerzitetsko-kliničkih bolnica i to Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar Tuzla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, dok u Republici Srpskoj posluje jedan JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.


Analizirajući finansijsko poslovanje kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, njihove prihode i dobit u prošloj 2022. godini, najbolje rezultate ostvario je UKC RS koji ujedno ima i najveći broj zaposlenih – čak 3564, pokazuje Akta.ba analiza.


Prihod UKC RS iznosio je 303,2 miliona KM i veći je za oko 50 miliona KM u odnosu na godinu ranije. Povećana je i dobit u odnosu na 2021. godinu, koja je sa oko 243 hiljade KM, porasla na čak 28,4 miliona KM.


I sarajevski KCUS je zabilježio rast prihoda, te je na kraju 2022. godine iznosio 283,3 miliona KM, dok je dobit sa 5,4 miliona KM prošle godine pala na 1,2 miliona KM.


Mostarski i tuzlanski klinički centri poslovali su u minusu. Ipak, vrijedno je istaći da je Univerzitetski klinički centar Tuzla uspio da smanji poslovanje u minusu sa 3,1 milion KM na 744 hiljade KM.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još