Prijeti mu kazna od tri godine zatvora

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen zbog davanja lažnih izjava

Front18.08.23, 15:04h

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen zbog davanja lažnih izjava
U izjavi u petak ujutro, Kurz je rekao da su optužnice lažne i da jedva čeka "da istina konačno izađe na vidjelo i da se optužbe na sudu pokažu kao neutemeljene"

 

 

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen je zbog sumnje da je davao lažne izjave tokom vladine istrage o takozvanom skandalu na Ibizi, javlja Politico. 

 

Optužnicu je u petak ujutro objavilo austrijsko Tužilaštvo za privredu i korupciju više od dvije godine nakon što je Kurz potvrdio da je pod istragom.

 

Krivična prijava podnesena je i protiv bivšeg Kurzovog šefa kabineta Bernharda Bonelija, prenose austrijski mediji.

 

Suđenje Kurzu počet će 18. oktobra. Prijeti mu kazna od tri godine zatvora, saopćio je sud u Beču.

 

U izjavi u petak ujutro, Kurz je rekao da su optužnice lažne i da jedva čeka "da istina konačno izađe na vidjelo i da se optužbe na sudu pokažu kao neutemeljene".

 

Sebastian Kurz, konzervativni austrijski političar, napustio je dužnost 2021. godine nakon što su tužitelji njega i još devet osoba počeli istraživati zbog sumnje na zloupotrebu povjerenja, korupciju i mito s različitim nivoima umiješanosti.

 

Bivši lider krajnje desnice Heinz-Christian Strache, Kurzov vicekancelar, podnio je ostavku 2019. godine nakon što se pojavio video u kojem je snimljen kako na Ibizi razgovara sa ženom koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha i nudi joj političke usluge u zamjenu za donacije njegovoj stranci.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!