'NIJE JEDINI OVAKAV SLUČAJ'

Hadžikadić ponovo stao uz policajca Nermina Šehovića: Ko ća nas braniti od čuvara?

Front11.08.23, 11:53h

Hadžikadić ponovo stao uz policajca Nermina Šehovića: Ko ća nas braniti od čuvara?
Nije u interesu građana Bosne i Hercegovine da policajci sami odlaze ili budu istjerani iz službe jer su se zamjerili, odnosno nisu u ličnim vezama sa osobama na poziciji moći

 

 

Mirsad Hadžikadić ponovo se oglasio povodom slučaja pripadnika FUP-a Nermina Šehovića:


Moja objava o federalnom policajcu, doktoru prava Nerminu Šehoviću, je pobudila interesovanje i podršku građana iz cijele Bosne i Hercegovine. Svi mi želimo samo jedno, a to je da institucije države nepristrasno i profesionalno rade svoj posao i zaštite svoje čuvare. 


Nije u interesu građana Bosne i Hercegovine da policajci sami odlaze ili budu istjerani iz službe jer su se zamjerili, odnosno nisu u ličnim vezama sa osobama na poziciji moći. 


Dr. Nermin Šehović nije jedini ovakav slučaj. Naprimjer, iz medija sam saznao da je policajac Tarik Omerović bio prvo uhapšen, a potom prinuđen napustiti svoj posao, jer je trpio posljedice nakon što je, u skladu sa zakonom, prijavio muža kantonalne tužiteljice. Nakon što je oslobođen krivnje u disciplinskom postupku prije nekoliko godina, ponovno je, nedavno, protiv Tarika potvrđena optužnica za isto djelo. I Tarik Omerović i Nermin Šehović, čini se, došli su u nemilost vlastrodržaca i njihovih poluga moći zato što su pošteno radili svoj posao po pravilma službe. 


Druga strana te medalje je da policajci, dok su u aktivnoj službi, ne smiju ništa javno reći o bilo čemu za šta ih se tereti jer su važeća pravila službe takva da im oni koji ih unutar službe progone trebaju dati službena odobrenja za javni istup. Dakle, kada neki medij javno optužuje i presuđuje policajcu u službi u FBiH, taj policajac ne smije samostalno javno da se brani.


Interesantno je da je predsjednik jedne stranke sadašnje pozicije, koja je ukazala povjerenje sadašnjoj rukovodećoj strukturi MUP FBiH, u predizbornoj kampanji u julu 2022. godine izjavio:  „Šehović je jedan od najhrabrijih policajaca u sistemu, hrabar, radi, koristan je“. Čudno je da iste osobe, sada u vlasti, upravo zbog ovakvih izjava o navodnim promjenama vrijednosnog sistema, sada nijemo posmatraju politički progon, odnosno medijsku hajku na istog tog profesionalca kojeg su, tražeći vlast i povjerenje glasača, hvalili.


Dodatno, njihova Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH uopšte ne reaguje na ovu medijsku hajku. Dva ključna člana te komisije upravo su oni čiji su glasovi bili odlučujući za potvrđivanje izbora aktuelne Vlade FBiH, a jedan od njih je sin aktuelnog ministra MUP FBiH. Zašto i da li je normalno da u bh. entitetu FBiH sin nadzire kvalitet rada rođenog oca? Ako to nije konflikt interesa, ja ne znam šta je.
Ovo je tipični primjer izreke “kadija te tuži, kadija ti sudi”.


Kako je moguće da policajac koji ima najviše profesionalne i akademske reference u svome poslu, kojim se bavi više od 30 godina, koji je javno pohvaljen mnogo puta u zemlji i šire, sada putem medijskih, a bez sudskih, optužbi i presuda bude označen kao „kompromitiran“?


Policijski organi u FBiH bi trebali biti maksimalno rasterećeni od bilo kakvog političkog utjecaja. Plašim se mogućnosti stvaranja neke „stranačke milicije“.


Odstranjivanjem ovakvih „šehovića“ te formiranjem policijskih hijerarhija po mjeri vladajućih lica, sve bliže smo, kao društvo, sljedećem pitanju: ko će nas čuvati od  čuvara?


Institucije Bosne i Hercegovine su izbor, vlasništvo, odgovornost i servis građana Bosne i Hercegovine, koji njihov zakonom propisan rad plaćaju. Nikada to ne smijemo zaboraviti. Kada neku instituciju bilo koji pojedinac ili politička opcija prisvaja pa njome upravlja ili pokušava upravljati kao da se radi o njegovoj ličnoj ili porodičnoj imovini, to je poziv na uzbunu za svakog odgovornog i čestitog građanina Bosne i Hercegovine.  


Progovorimo! 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još