Izazvalo brojne rasprave

Kemal Ataturk ipak na TV ekranima na 100. godišnjicu Turske Republike 29. oktobra: 'Vruća tema' prepuštena Foxu

Kultura07.08.23, 10:34h

Kemal Ataturk ipak na TV ekranima na 100. godišnjicu Turske Republike 29. oktobra: 'Vruća tema' prepuštena Foxu
Kanal Fox je od 2019. deo kompanije Volt Dizni, koju je “pripajanje” 21st Century foks koštalo 71 milijardu dolara.

 

 

“Otac turske nacije” Mustafa Kemal Ataturk na 100. godišnjicu Turske Republike 29. oktobra ipak će se naći na turskim TV ekranima, iako je platforma Disney plus odustala od emitovanja glamurozno najavljenog serijala “Ataturk” u šest epizoda.

 

Novu biografsku seriju o osnivaču Turske Republike preuzeo je kanal Fox i ona će biti prikazana kao dvodelni film na televiziji i u bioskopima što bi, uprkos besu turskih zvaničnika, trebalo da umiri proteste Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike, koji je u junu apelovao na Dizni plus da otkaže prikazivanje “Ataturka”.

 

- Prvi dio filma biće emitovan na Foks TV 29. oktobra, na 100. godišnjicu osnivanja Turske Republike. U turskim bioskopima 3. i 22. novembra počeće da se prikazuju prvi i drugi dio filma, a oba će se ponovo emitovati na Foxu u ljeto 2024. godine - najavlju iz Diznija, prenose turski i američki mediji.

 

Kanal Foks je od 2019. deo kompanije Volt Disney, koju je “pripajanje” 21st Century foks koštalo 71 milijardu dolara.

 

Disney plus od 2022. posluje u Turskoj kao deo globalne ekspanzije Diznija na novim tržištima u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

 

U Dizniju nisu komentarisali da li iza promene plana emitovanja “Ataturka” stoje političke kontroverze koje prate ovaj serijal.

 

Zvaničnici ove kompanije tvrde da je to “rutinska komercijalna odluka o izmeni strategije distribucije sadržaja”, koja će “omogućiti da serija dopre do šire publike“.

 

Još koliko sredinom jula Disney je reklamirao“Ataturka” kao “najiščekivaniju tursku seriju o životu legendarnog vođe od djetinjstva do nacionalne borbe, ističući njegove ljudske kvalitete” u trejleru koji je za prvih 17 sati emitovanja, kako prenose turski mediji, imao više od milon pregleda.

 

Na vijest o odustajanju kompanije Disney da na svom glavnom servisu 29. oktobra počne emitovanje najavljenog serijala reagovali su najviši turski zvaničnici optužujući ovu američku mrežu da je “pokleknula pod pritiskom jermenskih grupa”.

 

Ebubekir Šahin, predsjednik Vrhovnog saveta za radio i televiziju Turske, najavio je da će biti pokrenuta istraga o tvrdnjama da je odluka Diznija donijeta posle usaglašenog lobiranja jermenske dijaspore, upozorivši da je “Mustafa Kemal Ataturk, osnivač Republike Turske, najvažnija društvena vrijednost“ ove zemlje.

 

Omer Čelik, portparol vladajuće turske Partije pravde i razvoja, nazvao je „sramotom“ to što je Dizni plus „podlegao pritisku jermenskog lobija“ otkazujući prikazivanje serije.

 

- Ovakav stav predstavlja nepoštovanje prema vrednostima Republike Turske i našeg naroda. Takozvana mreža genocida u SAD koristi istorijske događaje kao oruđe za politiku laži. Jedina svrha ovog lobija je da spreči normalizaciju odnosa Turske i Jermenije, kao što se više puta videlo - poručio je Čelik preko društvenih mreža.

 

Protestima protiv Diznijeve odluke juče su se priključili i turski umetnici i intelektualci.

 

Aram Hamparijan, izvršni direktor Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike, koji je bio na čelu kampanje protiv serije o Ataturku, tvrdi da “sve što se tiče Ataturka, a u centar ne stavlja njegovo genocidno nasleđe, rizikuje da normalizuje ono što je on uradio”, pogotovo što se „Turska potrudila da Ataturka predstavi kao neku vrstu Džordža Vašingtona”.

 

Hamparijan je u izjavi za Politiko ocenio da je ovo “pokretanje nacionalne ili međunarodne rasprave o tom naslijeđu veoma dobrodošla stvar“.

 

Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938), rođen u Solunu, drugom gradu Osmanskog carstva, bio je osnivač moderne Turske i njen prvi predsednik od 1923. do smrti pre 85 godina u Carigradu.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!