MUKE NA TRGOVSKOJ GORI

Ministar Hurtić zaprijetio Hrvatskoj: Neću dozvoliti da zbog odlaganja nuklearnog otpada ovdje dobijemo 'Bosanski Černobil'!

Front05.08.23, 19:41h

Ministar Hurtić zaprijetio Hrvatskoj: Neću dozvoliti da zbog odlaganja nuklearnog otpada ovdje dobijemo 'Bosanski Černobil'!
Kako bi bilo da, primjerice, BiH počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta... Zbog toga bi sva javnost u Hrvatskoj sigurno bila na nogama. Tada bi mi u BiH bili najgori, a kada mi upozoravamo na opasnosti, onda to nikoga u toj zemlji ne dotiče - komentirao je ministar Hurtić

 

 
- Višegodišnji napori Hrvatske da na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom, odlaže radioaktivni otpad, konačno moraju biti zaustavljeni. Takav opasan ekološki poduhvat predstavlja direktnu prijetnju po život i zdravlje za oko 250 hiljada stanovnika ovog dijela BiH. Smatram da su ovakvim postupanjem, ljudima koji ovdje žive, ugrožena ljudska prava zbog nemogućnosti da, prije svega, udišu čist zrak, a brojne su i druge posljedice - izjavio je danas Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, na sastanku održanom u Bosanskom Novom.


- Svi alarmi su upaljeni, zbog čega treba izvršiti jači pritisak na pravnu i stručnu  javnost - rekao je Hurtić i kao pozitivan primjer naveo uspjeh na Trgovačkom sudu u Beču, čijom presudom je zatvorena pritvorska jedinica u kampu Lipa u Bihaću.


Hurtić je dodao i da se pitanje Trgovske gore odnosi na cijelu državu, a posebno na Bosanski Novi i Veliku Kladušu, kao mjesta koja bi bila najviše ugrožena.

 

- Radijacija nema barijeru, i ako se pojavi ovdje, brzo dolazi i do Slavonskog Broda, Županje i u konačnici do cijele regije - upozorio je ministar Hurtić te pozvao je sve aktere ove priče u Hrvatskoj da se uozbilje i zamisle "kako bi bilo da, primjerice, BiH počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta".


- Zbog toga bi sva javnost u Hrvatskoj sigurno bila na nogama. Tada bi mi u BiH bili najgori, a kada mi upozoravamo na opasnosti, onda to nikoga u toj zemlji ne dotiče - poentirao je Hurtić.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 104

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još