Ispovijest

Vagnerovac iz pobune protiv Putina: Nismo imali pojma...

Front23.07.23, 19:40h

Vagnerovac iz pobune protiv Putina: Nismo imali pojma...
"Nije bilo otpora, graničari su nas pozdravljali"

 

 

Plaćenik koji je sudjelovao u pokušaju pobune protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina kaže da on i njegovi suborci nisu imali pojma što se događa. U roku od samo 24 sata vođa Wagnera Jevgenij Prigožin pokrenuo je pobunu, poslavši trupe u Rostov na jugu Rusije, a zatim dalje prema Moskvi.

 

Wagnerovi borci rijetko istupaju u medijima, no BBC je uspio razgovarati s mlađim zapovjednikom Glebom (zapravo se zove drukčije) koji se našao u središtu spomenute akcije. Gleb je sudjelovao u borbama za grad Bahmut u istočnoj Ukrajini. Kad je pobuna počela, odmarao se sa svojom postrojbom u vojarni u ukrajinskoj regiji Luhansk koja je pod ruskom okupacijom.

 

"Nije bilo otpora, graničari su nas pozdravljali"
 

 

Rano ujutro 23. lipnja dobili su poziv da se pridruže koloni Wagnerovih boraca koji su napuštali Ukrajinu. Zapovijed je došla od zapovjednika Wagnera kojeg Gleb ne želi identificirati iz sigurnosnih razloga, ali koji je postupao po zapovijedima Prigožina i Wagnerovog Zapovjednog vijećam, prenosi Index.hr.

 

- Ovo je puni borbeni angažman, formirajte kolonu i krećemo", rečeno je Glebu koji kaže da nitko nije znao kamo kolona ide, ali se iznenadio kada je shvatio da se udaljavaju od bojišnice. Wagnerovi borci nisu naišli ni na kakav otpor - kaže Gleb, dok su prelazili rusku granicu i ulazili u regiju Rostov: "Nisam vidio nijednog graničara, ali prometna policija nas je usput pozdravljala."

 

Kanali na Telegramu blisko povezani s Wagnerom kasnije su tvrdili da su graničari na kontrolnoj točki Bugajevka položili oružje kad su stigli Wagnerovi borci. Ovi su kanali podijelili fotografiju navodno snimljenu na mjestu događaja na kojoj se vidi 20 nenaoružanih osoba u maskirnim odorama.

 

Prigožin je tražio da mu predaju načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova i ministra obrane Sergeja Šojgua
Dok su se približavali Rostovu na Donu, borci su dobili zapovijed da opkole sve policijske zgrade u gradu i da zauzmu vojnu zračnu luku. Glebovoj jedinici rečeno je da preuzme kontrolu nad regionalnim uredima Federalne sigurnosne službe (FSB).

 

Kad su se približili zgradi, činilo se da je zaključana i prazna. Koristili su dron kako bi provjerili ima li znakova života. Na kraju su se nakon pola sata otvorila vrata i na ulicu je izašlo dvoje ljudi.

 

- Rekli su nam da se dogovorimo. Odgovorio sam im: 'Što se tu ima dogovoriti? Ovo je naš grad'. Onda smo samo zaključili da ćemo pustiti jedni druge na miru. S vremena na vrijeme su izlazili pušiti - priča Gleb.

 

Rostovski novinari izvijestili su o sličnoj situaciji u mnogim vladinim zgradama po gradu. Wagnerovi borci prvo bi koristili dronove, a zatim bi ih okružili. Nitko nije smio otići, ali su dostavljači smjeli donijeti hranu.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!