FOTO I VIDEO/ u Antičkom Forumu

Istinski spektakl pod palicom bh. maestra Emira Nuhanovića: Zadivljujuća premijera čuvenog Mozartovog 'Requiema'

Kultura21.07.23, 13:34h

Istinski spektakl pod palicom bh. maestra Emira Nuhanovića: Zadivljujuća premijera čuvenog Mozartovog 'Requiema'
Pod sigurnom palicom našeg maestra Emira Nuhanovića i u suradnji sa vrhunskim umjetnicima, Sylvie Tomove - koreografkinje, Stefana Rosia - scenografa i kostimografa, te u režiji Ognana Draganofa, nadahnuti ansambl Državne opere i baleta Stara Zagora predstavio je publici najprepoznativljije djelo velikog Mozarta

 

 

Sinoć je u Antičkom Forumu (arheološki značajni biser rimskog carstva iz vremena Augusta Trajanskog) u Staroj Zagori (Bugarska) pripeđen istinski spektakl, u kome su uživali brojni posjetioci.


Članovi Državne opere i baleta Stara Zagora izveli su čuveni "Requiem" W. A. Mozarta, a ono što izdvaja ovu premijeru je njeno obogaćivanje baletnim izvedbama solista i ansambla, kao i dramatiziranim dijelovima iz Danteovog "Pakla"!

 

requiem-premijera-stara-zagora-1


Režiser Ognan Draganof, poznat i bosansko-hercegovačkim muzičkim krugovima (radio na brojnim projektima Opere i Baleta NPS), osmislio je kompleksno predstavljanje vrhunske Mozartove muzike, upotrijebivši i umjetnički osmislivši vječitu borbu dobra i zla.

 

requiem-premijera-stara-zagora-2


Pod sigurnom palicom našeg maestra Emira Nuhanovića i u suradnji sa vrhunskim umjetnicima, Sylvie Tomove - koreografkinje, Stefana Rosia - scenografa i kostimografa, te u režiji Ognana Draganofa, nadahnuti ansambl Državne opere i baleta Stara Zagora predstavio je publici najprepoznativljije djelo velikog Mozarta. 

 

requiem-premijera-stara-zagora-3


- Desetominutne ovacije publike i ozarena lica svih umjetnika bili su dokazi da se veliki trud isplatio i da je ovo definitivno jedan od najboljih projekata koji se desio posljednjih godina na manifestaciji “Ljeto na otvorenom” u Antičkom Forumu Stara Zagora - rekao je za DEPO Portal maestro Nuhanović, ne krijući zadovoljstvo nakon sjajne premijere. 

 

requiem-premijera-stara-zagora-5


A mali fragment ovog istinskog muzičko-plesnog spektakla pogledajte ovdje

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!