Sjednica u toku

NSRS o kriminalizaciji klevete, nije prihvaćen prijedlog SDS-a da se zakon povuče s dnevnog reda

Front18.07.23, 11:40h

NSRS o kriminalizaciji klevete, nije prihvaćen prijedlog SDS-a da se zakon povuče s dnevnog reda
Prije početka sjednice NSRS u Banja Luci je održana mirna šetnja od Trga krajine do Narodne skupštini, tokom koje su predstavnici medija i okupljeni građani poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon

 

 

Narodna skupština Republike Srpske će na sjednici koja je počela, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta.

 

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

 

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić je na početku sjednice kazao da je poslanica SDS-a Maja Dragojević-Stojić predložila da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS povuče sa dnevnog reda. Međutim, nakon glasanja poslanika, ovaj prijedlog nije prihvaćen.

 

Poslanica Maja Dragojević-Stojić je kazala da su jučer u proceduru uputili prijedlog da se povuče tačka dnevnog reda koja se tiče izmjene Krivičnog zakona, kada je u pitanju kleveta i uopće sloboda govora.

 

- Žao mi je što to nije naišlo na podršku vladajućih stranaka na Kolegiju jutros, što su za skidanje te tačke glasali samo predstavnik SDS-a, šef Kluba Partije demokratskog progresa i Nebojša Vukanović (Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića). Smatrali smo da ovo apsolutno nema nikakvu osnovu da bude na današnjoj skupštini i uopšte u novom zakoniku, da ruši međunarodne konvencije o borbi za slobodu medija, za ljudska prava - navela je Dragojević-Stojić.

 

Dodala je da treba da se bore za to da imamo što slobodnije medije, što veću slobodu govora, "a ne da gušimo, da to ulazi u krivični zakon“.

 

- Razočarana sam i žao mi je što nismo naišli na razumijevanje. Danas je održan i protest. Mi smo kao opozicioni poslanici prisustvovali protestu novinara i nezavisnih medija. Međutim, tačka je i dalje na dnevom redu – kazala je Dragojević-Stojić.         

 

Poslanik Nebojša Vukanović (Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića) je apelovao na skupštinsku većinu da odustane od ovog "spornog prijedloga zakona“ i da ga povuče sa dnevnog reda.

 

Po njegovim riječima, ovaj zakon je uznemirio, ne samo novinare, već sve slobodne ljude.  

 

Nakon što je usvojen dnevni red sjednice NSRS na kojem je ostao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, uslijedio je aktuelni čas koji se odnosi na poslanička pitanja i odgovore, a nakon toga će početi rasprava o ovom zakonu. 

 

Prije početka sjednice NSRS u Banja Luci je održana mirna šetnja od Trga krajine do Narodne skupštini, tokom koje su predstavnici medija i okupljeni građani poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon.

 

Istaknuto je kako je ovo pitanje slobode svakog pojedinca u Republici Srpskoj.

 

Mirnom okupljanju pridružili su se i pojedini predstavnici opozicionih stranaka u RS-u.

 

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još