Potpredsjednik RS-a

Duraković o hapšenju povratnika: Mirsad je više od osam mjeseci proveo u logoru uz pjesmu 'veseli se srpski rode'...

Front13.07.23, 12:20h

Duraković o hapšenju povratnika: Mirsad je više od osam mjeseci proveo u logoru uz pjesmu  'veseli se srpski rode'...
Ja se, nakon sastanka u Banjoj Luci vraćam za Srebrenicu kako bih pružio podršku porodici Omerović, naveo je Duraković

 

 

Nakon što su pripadnici MUP-a RS-a uhapsili povratnika Mirsada Omerovića zbog objave na Facebooku gdje je izrazio negodovanje zbog sramotnog koncerta kod crkve u Srebrenici na dan ukopa žrtava genocida, oglasio se i Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska.

 

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

 

- Sinoć su pripadnici MUP-a RS priveli našeg komšiju, povratnika Mirsada Omerovića jer je na svom Facebook profilu izrazio negodovanje zbog četničkog orgijanja 11. jula, koje je organizovano samo par sati nakon što smo u Memorijalnom centru u Potočarima ukopali 30 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici. Mirsad je, kao preživjela žrtva genocida, osoba koja je zbog četničkih ideologija više od osam mjeseci provela u zloglasnom logoru Šljivovica kod Užica, isprovociran slavljem uz pjesme, poput „Veseli se srpski rode, srpski rode do slobode...ovdje su grobovi slavnih predaka, što odbraniše svetu vjeru od Turaka“, na svom Facebook profilu objavio bezazlen status, kojeg su radikalni „novinari“ sa portala „Despotovina“ okaraterisali kao „napad ekstremiste na Srpsku pravoslavnu crkvu“, a pripadnici MUP-a reagovali nalogom za privođenje zbog „narušavanja javnog reda i mira“. 

 

Ovo je još jedan u nizu napada na povratnike koji su se dogodili ove godine isključivo zbog ratnohuškačkih retorika koji dolaze od vladajućih političkih predstavnika i njihovih sljedbenika. Pored svega, ne mogu da ne primijetim da pripadnici policije efikasno i efektivno rade svoj posao kada je riječ o prekršajnim prijavama koje se odnose na Bošnjake, pa ipak ne viđoh u ovih nekoliko godina da su toliko ažurni u privođenjima kada je riječ o otvorenom negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca kojih ima i previše. 
Kada Vojin Pavlović negira genocid i otvoreno veliča ratne zločine – tu nema elemenata za privođenje i hapšenje, i prijava se odbacuje jer ne postoje elementi počinjenja krivičnog djela ali kada bivši logoraš, preživjela žrtva genocida, Mirsad Omerović reaguje na otvorene provokacije par sati nakon dženaze u Potočarima, onda se reguje promptno, bez ikakvog odlaganja i čekanja. 

 

Ovo je jednako bitno i za one Bošnjake koji iz udobnosti svojih domova u Federaciji, Americi, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj ili Austriji huškaju i govore: „Ja bih njima uradio ovo ili ono“ – ne, ne biste. Ne znate kako je biti povratnik, Bošnjak u entitetu Republika Srpska. Ne znate kako je sinoć a i danas Adisi Omerović, supruzi Mirsada Omerovića koja proteklih 15-ak sati provodi u agoniji čekajući vjesti o svom suprugu. Ne znate kako je Fadilu i Ajši Memišević koji su prije par mjeseci pretučeni u Višegradu. Ne znate kako je Osmanu Mehanoviću i njegovim roditeljima. Pa na kraju, ne znate ni kako je meni, ni svima onima koji su se vratili u entitet Republika Srpska i koji se pored svega ovoga bore za svoja prava! 

 

Ja se, nakon sastanka u Banjoj Luci vraćam za Srebrenicu kako bih pružio podršku porodici Omerović. Također, pozivam, po ko zna koji put, istražne organe da rade posao za koji su plaćeni, te da procesuiraju sve one koji otvoreno negiraju genocid i veličaju ratne zločince uključujući i „novinare“ s portala „Despotovina“ - navodi Duraković.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook