(NE)OČEKIVANI ZAOKRET

Nakon što je Erdogan okrenuo leđa Rusiji, Kremlj izuzetno ljut: 'Naši turski prijatelji ne bi trebali nositi ružičaste naočale!'

Front11.07.23, 19:25h

Nakon što je Erdogan okrenuo leđa Rusiji, Kremlj izuzetno ljut: 'Naši turski prijatelji ne bi trebali nositi ružičaste naočale!'
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarao je na upit novinara kako komentariše da je Turska uoči dvodnevnog samita NATO-a ipak dala zeleno svjetlo za pristup Švedske zapadnom vojnom savezu, nakon jednogodišnje blokade zbog pružanja utočišta ljudima koje Ankara smatra teroristima

 

 


Turska ne bi trebala gajiti iluziju da bi jednog dana mogla postati članica Evropske unije, saopšteno je iz Kremlja, naglašeno je da žele jake odnose s Ankarom usprkos nekim razmimoilaženjima, uključujući i pitanje proširenja NATO-a.


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarao je na upit novinara kako komentariše da je Turska uoči dvodnevnog samita NATO-a ipak dala zeleno svjetlo za pristup Švedske zapadnom vojnom savezu, nakon jednogodišnje blokade zbog pružanja utočišta ljudima koje Ankara smatra teroristima.


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nastoji u vrijeme rata u Ukrajini, koji traje već 16 mjeseci, zadržati prijateljske odnose i s Moskvom i Kijevom. Odbio se pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije i pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da u avgustu posjeti Tursku.


Rusija na širenje NATO-a gleda kao na prijetnju svojoj bezbjednosti,  Peskov je umanjio ocjenu novinara da se Turska odmiče od Rusije i naginje Zapadu.


- Turska se može okrenuti Zapadu, znamo da je u istoriji Republike Turske bilo perioda intenzivne orijentacije na Zapad, ali da je bilo i perioda manje intenzivne - rekao je Peskov na brifingu za novinare.


- Takođe znamo da niko ne želi vidjeti Tursku u Evropi. Mislim na Evropljane. I naši turski prijatelji ne bi trebali nositi ružičaste naočale - dodao je Peskov aludirajući na  otpor EU-a članstvu Turske.


Turska je predala zahtjev za pridruživanje evropskom bloku 1987. godine.


Erdogan je ranije u ponedjeljak neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU, prenosi Hina.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još