Jasna poruka iz SAD-a

State Department: Činjenice o genocidu u Srebrenici moraju se prihvatiti, to je imperativ pomirenja u BiH!

Front11.07.23, 17:13h

State Department: Činjenice o genocidu u Srebrenici moraju se prihvatiti, to je imperativ pomirenja u BiH!
Nikada neće zaboraviti ovaj dan i nastavit će podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine - ističe se u saopćenju State Departmenta

 

 

 

Danas se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici. Sjedinjene Države su posvećene pružanju podrške žrtvama, preživjelima i porodicama više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine - navodi se u saopćenju State Departmenta.


Kako ističu, nikada neće zaboraviti ovaj dan i nastavit će podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine.


- Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas su u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, te se solidarisati sa ožalošćenima i suprotstaviti se poricanju genocida - poručuju iz State Departmenta.


Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti, kako naglašavaju, nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina.


- Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još