U 59. godini

Srce nije izdržalo: Preminuo poznati bh. glumac Mirsad Tuka

Hronika11.07.23, 12:48h

Srce nije izdržalo: Preminuo poznati bh. glumac Mirsad Tuka
Svoju posljednju filmsku ulogu ostvario je u bh. filmu "Praznik praznine", za koju je na prošlogodišnjem Mostar film festivalu i nagrađen kao najbolji sporedni glumac

 

 

Bosanskohercegovački pozorišni, flimski i televizijski  glumac Mirsad Tuka, preminuo je danas u Sarajevu u 59.  godini života.

 

Karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta.

 

Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, za koju je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, nagrađen kao najbolji glumac – debitant.

 

Nagrađivan je i za brojne druge uloge u predstavama kao što je uloga Hasanage u predstavi Hasanaginica Nijaza Alispahića, predstava TO Alije Isakovića, Poljska konjica, Marka Vešovića

 

Ostvario je i brojne filmske i televizijske uloge, među njima i u filmovima "Remake", "Nafaka", Cirkus Columbia", "Ostavljeni", "Body Complete", "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", "Vojna akademija", "Reket", "Žaba"... Svoju posljednju filmsku ulogu ostvario je u bh. filmu "Praznik praznine", za koju je na prošlogodišnjem Mostar film festivalu i nagrađen kao najbolji sporedni glumac. 

 

Mirsad Tuka je rođen 19. juna 1965. godine u Tuzli.

 

Njegove glumačko postojanje i umjetničko stvaralaštvo obilježilo je jedan značajan period dramske umjetnosti u BiH i regionu. Zato je odlazak Mirsada Tuke velik  i nenadoknadiv gubitak – scenske pozornice ostaju bez sjajnih glumačkih kreacija kojima se Mirsad Tuka, svim svojim bićem predavao, ostavljajući autentične tragove  u svakoj ulozi koju je odigrao.

 

U posljednje vrijeme uspijevao se izboriti sa opakom bolešću. Poslije svake dobijene bitke nastavljao je raditi, snimati igrati u presdstavama. No, na kraju njegovo glumačko srce, ipak, nije izdržalo, prenosi Tuzlanski.ba.

 

 

Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook