DEBITANTSKI ROMAN AMRE OLOVČIĆ

U knjižarama 'Amareja u potrazi za snom': Priča o odrastanju, putovanjima, predrasudama, prijateljstvima, ljubavi...

Kultura09.07.23, 14:16h

U knjižarama 'Amareja u potrazi za snom': Priča o odrastanju, putovanjima, predrasudama, prijateljstvima, ljubavi...
"Onda se nađeš na pragu starosti s roditeljima koji te zovu da te pitaju "jesi l’ se obuk’o, hladno je." I odeš s ovog svijeta s mozgom djeteta, ne stigavši ni da odrasteš"

 

 

 

Nakon promocije koja je krajem prošle godine održana u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u bh. knjižarama našao se debitantski roman autorice Amre Olovčić "Amareja u potrazi za snom".
 

Roman je objavila sarajevska izdavačka kuća Dobra knjiga.

 

amareja-promocija


- Priča je to o mladom Amaru i njegovu odrastanju, traganju za snom, putovanjima po Italiji, prijateljstvima i ljubavi, predrasudama i kulturološkim razlikama - kaže autorica ukratko o sadržaju svog prvog romana.


Amra Olovčić diplomirala je komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Bavi se i književnim prevodom sa talijanskog jezika. Prevela je dva romana za izdavačke kuće Buybook i Connectum.

 

amareja-u-potrazi-za-snom


Odlomak iz romana...


Amare, kad misliš da ne možeš više, onda zapni još jače i guraj dalje.


Sam odlazak i potraga za samostalnim odrastanjem i sazrijevanjem bio je iskorak za nas, za mentalni sklop u kojem smo rasli. U zemlji u kojoj te roditelji tetoše i žrtvuju se za tebe sve dok dišu, odlazak u svijet zapravo je već životni uspjeh sam po sebi. Podižu te i odgajaju, zatim podižu i odgajaju tvoje dijete jer ti, kao, ne stižeš.


I onda danonoćno kuhaju i šalju kutije i pakete s kuhanom hranom jer ti, kao opet, ne stižeš. Onda se nađeš na pragu starosti s roditeljima koji te zovu da te pitaju "jesi l’ se obuk’o, hladno je."


I odeš s ovog svijeta s mozgom djeteta, ne stigavši ni da odrasteš.


Zato još više želim da uspijem.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!