NIJE IZNAD ZAKONA

Ekskluzivno Christian Schmidt : Hoću li smijeniti Milorada Dodika!?

Front07.07.23, 15:54h

Ekskluzivno Christian Schmidt : Hoću li smijeniti Milorada Dodika!?
- Neće se tolerirati antidejtonsko ponašanje vlasti u RS. Dodik mora raditi za svoj entitet, a to do sada nije činio, nije radio za RS

 

 

U intervjuu za „Dnevni avaz“ visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) govori o nasrtajima Milorada Dodika na ustavni poredak BiH te njegovim intervencijama koje su uslijedile kao odgovor na to, mogućnosti da smijeni predsjednika RS, rješavanju pitanja državne imovine, da li on, kao visoki predstavnik, radi na štetu Srba i Bošnjaka, te da li se kaje što je prihvatio poziciju visokog predstavnika.


Nismo tigar od papira


 Vjerujete li da će Vaše subotnje odluke zaustaviti Dodika?


- Ja sam u subotu donio odluku da ilegalni zakoni koji su doneseni u Narodnoj skupštini RS ne stupe na snagu, da to ne dopustimo. Slijedimo princip - ista pravila za sve. Imam osjećaj da Milorad Dodik misli da se zakon i pravo ne odnose na njega i da on sebi može dozvoliti ono što malo ko drugi smije. Ipak, mi smo neograničenu vladavinu sultana i careva u Evropi odavno ukinuli. To znači da svako mora prihvatiti i poštovati pravne norme. Mogu apelirati na sve da zajedno trebaju služiti narodu, a to znači sjesti i raditi te donijeti zakone koji su bitni za evropske integracije. To je ono što će doprinijeti budućnosti. Ako se to ne desi, onda mora svako znati da međunarodna zajednica nije tigar od papira.


 Morat će odgovarati


 Ali upravo izgleda da on jeste iznad zakona. Ovo nije prvi put da otvoreno udara na Ustav ili negira genocid. I nikom ništa. Tužilaštvo ne djeluje.


- Niko nije iznad zakona, a isto tako iznad zakona nisu određene Dodikove izjave, kojim vrijeđa druge ljude. Ako neko negira genocid, po zakonu je to krivično djelo i to krivično djelo se mora istražiti. To je posao, prije svega, Tužilaštva, ali moram reći da baš i nisam zadovoljan dosadašnjim rezultatima.


Nastavak ekskluzivnog intervjua za Avaz čitajte OVDJE!


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 110

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još