Premijer albanije u posjeti BiH

Bećirović upoznao Ramu sa ugrožavanjem ustavnog poretka u BiH, a Krišto naglasila važnost regionalne saradnje

Front07.07.23, 15:07h

Bećirović upoznao Ramu sa ugrožavanjem ustavnog poretka u BiH, a Krišto naglasila važnost regionalne saradnje
Posjeta premijera Republike Albanije Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu

 

 


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom o odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.


Bećirović je naglasio da država Bosna i Hercegovina podržava Berlinski proces i da je potrebno hitno prekinuti opstrukcije iz bh. entiteta RS.


- Ne postoji nijedan opravdan razlog da entitet RS blokira potpisivanje tri sporazuma koje je uime Bosne i Hercegovine potpisao Zoran Tegeltija. Posebno je štetno da entitet RS blokira usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu. To predstavlja direktan udar na izgradnju dobrih regionalnih odnosa i to se mora hitno prekinuti - kazao je. 


Bećirović i Rama ocijenili su da su odnosi dvije zemlje prijateljski i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom. Sagovornici su konstatirali da postoji obostrani interes da se dodatno unaprijede postojeći dobri odnosi, te da će tome doprinijeti otvaranje Ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji, ali i otvaranje Ambasade Albanije u Bosni i Hercegovini.


Bećirović je upoznao premijera Ramu sa ugrožavanjem ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji.


Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je nakon susreta sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom te sastanka delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije da su razgovarali o dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja te njihovom budućem učvršćivanju.


Po njenim riječima, odnosi dviju zemalja su bez bilo kakvih otvorenih pitanja, s naglaskom da ih treba dalje u budućnosti učvršćivati, "i naše odnose i našu regionalnu suradnju, a svakako i našu bilateralnu suradnju".


- Ta suradnja treba biti kroz intenziviranje razgovora i na institucionalnoj razini, a i kroz politički dijalog. Nadam se i uvjerena sam da će današnja posjeta predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Rame doprinijeti i unaprijediti naše odnose – kazala je Krišto.


Dodala je da je informirala goste o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima u BiH, posebno s aspekta funkcioniranja, a i nadležnosti institucije Vijeća minsitara BiH.


Premijer Republike Albanije Edi Rama je kazao kako žele jačati odnose između dvije države, te da rade na tome da bude otvorena ambasada Republike Albanije u BiH.


Napomenuo je da u BiH živi izvjestan broj pripadnika albanskog naroda, a isto tako i u Albaniji ima Bošnjaka "kojima je garantirana sloboda i sva ostala prava koja pripadaju jednoj zajednici ili narodu".


- Nije tajna da mi štitimo interese Kosova i isto tako ovim Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja kao i za građane Kosova koji nailaze na teškoće i da bi to bilo kretanje samo pomoću lične karte. Nadam se da će i BiH, po uzoru na Republiku Srbiju, potpisati jedan takav sporazum – naveo je Rama.


Kaže da je došao u Sarajevo da bi informirao predsjedavajuću Vijeća ministara i o Berlinskom samitu koji će biti održan u oktobru u Tirani.


Posjeta premijera Republike Albanije Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!