Predsjednik RS se oglaSIO

Dodik prokomentarisao 'nepročitano' pismo OHR-a, pozvao se na Ustavni sud i zvanično odbio Schmidtove odluke

Front07.07.23, 13:00h

Dodik prokomentarisao 'nepročitano' pismo OHR-a,  pozvao se na Ustavni sud i zvanično odbio Schmidtove odluke
U odgovoru je Dodik naveo kako se pozvao na Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH kojim se reguliše imenovanje visokog predstavnika u BiH

 

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koje je stiglo u njegov ured. Kazao je kako je pismo vratio bez da ga je pročitao kazavši kako je isti "lažan i nelegalan". 


No, već u drugoj rečenici kaže da je pismo "nevjerovatne sadržine". Također, poziva se na presudu Ustavnog suda BiH- pravosudne ustanove za koju je pokrenuo proceduru, a NSRS izglasala, da se odluke ne provode na teritoriji RS.


U odgovoru je Dodik naveo kako se pozvao na Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH kojim se reguliše imenovanje visokog predstavnika u BiH.


“Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i drugih, na osnovu člana VI/ 36) Ustava BiH, člana 59 stav 2 alineja 2, člana 61 stav 1 i 2 i člana 64 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8. jula 2006. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije gdje se u obrazloženju iste u tački 46 navodi: ‘imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum’. Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovu onaj dio koji se odnosi na Savjet bezbjednosti UN, dakle Savjet za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne pominju u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno čime činite krivično djelo”, navodi se u pismu Milorada Dodika.


Podsjetimo, Christian Schmidt se Vijeću sigurnosti UN obratio kao visoki predstavnik BiH te podnio izvještaj o stanju u našoj zemlji.


Predsjednik Republike Srpske potpisao je danas i Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine.


Riječ je o zakonu kojim se onemogućava objava odluka OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske. Za ove izmjene glasala su 54 poslanika.


Izmjenama zakona u članu tri obrisana je teza u kojoj se spominje visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Na tumačenja i izjave koje ukazuju da nepromijenjen ostaje Član 13. u kojem stoji da se uz nadoknadu mogu objavljivati odluke drugih organa i organizacija u RS i BiH odgovorio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se poništavaju ove izmjene zakona i naveo je kako iste neće stupiti na snagu.


Ovim je Dodik ispunio ono što je i rekao – da neće poštovati odluku visokog predstavnika za kojeg tvrdi da nema legitimitet. Odluke NSRS i Dodika iz međunarodne zajednice su okarakterisali kao antidejtonske i antiustavne, prenijela je agencija Srna.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 103

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još