'TIHI PRITISAK'

Članovi UO Službenog glasnika RS dobili 'pismo' iz OHR-a

Front07.07.23, 08:50h

Članovi UO Službenog glasnika RS dobili 'pismo' iz OHR-a
Leon Diaz je uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika Republike Srpske u kojem traži da „preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljene odluke visokog predstavnika“

 


Šef pravnog odjela OHR-a Javier Leon Diaz vrši tihi pritisak da se u Službenom glasniku Republike Srpske objave odluke OHR-a, nakon što je Narodna skupština RS 21. juna usvojila izmjene zakona kojima „prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH“, prenosi Capital.

 

Leon Diaz je uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika Republike Srpske u kojem traži da „preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljene odluke visokog predstavnika“.

 

Prema  saznanjima, pismo je upućeno generalnom sekretaru Vlade RS Daliboru Paniću, generalnom sekretaru Narodne skupštine RS Boranu Bosančiću i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Branislavu Škobi koji su po funkciji članovi UO Službenog glasnika RS.

 

- Poštovani, dana 1. jula visoki predstavnik je donio u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Prema članu 3. Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Sekretarijat Vlade RS odgovoran je za objavljivanje zakona i drugih pravnih propisa donesenih o strane visokog predstavnika BiH u Službenom glasniku RS - navodi se u dopisu šefa pravnog odjela OHR-a.

 

Obaveze koje su prema Aneksu 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir preuzele strane u sporazumu, navodi se dalje, obuhvataju i odredbu (član IV) prema kojoj će „strane u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem, kao i sa međunarodnim organizacijama i agencijama, kako je predviđeno u članu IX Opšteg okvirnog sporazuma za mir“, kao i da je „visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja pomenutog Sporazuma o civilnoj implementaciji navedenog Mirovnog ugovora“.

 

- Istoga dana, visoki predstavnik je donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika BiH prema kojoj je neizvršavanje odluka visokog predstavnika krivično djelo. U ime Visokog Predstavnika Vas molim da preduzmete sve potrebne mjere kako bi se ova Odluka što prije objavila u Službenom glasniku Republike Srpske - zaključuje u svom dopisu šef pravnog odjela OHR-a Javier Leon Diaz.

 

Dalje čitajte na linku.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još