7. JULA U KINU 'BOSNA'

Dokumentarni film 'Kvale' o životu Nisveta Džanke, legendarnog bh. novinara i voditelja serijala 'Pozitivna geografija'

Kultura06.07.23, 15:00h

Dokumentarni film 'Kvale' o životu Nisveta Džanke, legendarnog bh. novinara i voditelja serijala 'Pozitivna geografija'
O njegovim počecima u dokumentarnom filmu govore prijatelji iz školskih i studentskih dana. Dijelovi iz epizoda „Pozitivne geografije“ dodatno obogaćuju priču i prisustvo njegovog bića u kreiranju ovog popularnog video putopisa koji nas vodi kroz život priznatog bh. novinara koji je bio orginalan u svakom smislu

 

 


Dokumentarni film pod nazivom „Kvale“, o životu Nisveta Džanke bit će premijerno prikazan u okviru Festivala Baščaršijske noći, u petak, 7. jula, u 21:00 sat, u kinu Bosna. Autor filma je Bojan Filipović, a rađen je u produkciji FIST.


Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta, besplatne ulaznice se preuzimaju od 9:00 do 16:00  sati, u JU Bosanski kulturni centar KS (Branilaca Sarajeva 24.), kao i u kinu Bosna.


Film govori o životu legendarnog bh. novinara i voditelja tv serijala „Pozitivna geografija“. „Kvale“ je nadimak Džanke kojeg mnogi pamte i po čuvenoj kariranoj košulji. Između ostalog bio je dobitnik nagrade “Novinar godine 2011.”, priznanja koje dodjeljuje Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

 

kvale-film-o-dzanki


Namjera autora da ožive sjećanje na Nisveta Džanku dovela ih je do ideje da pokrenu priču o ovom nadarenom autoru. Priča o ovoj karizmatičnoj ličnosti počinje u Tuzli, gdje se rodio i umro. U cjelini, ovaj dokumentarni film bi trebao da obuhvati kompletan njegov životni put i stvaralaštvo. Njegova „karirana košulja“ kao da se srodila s njim prateći ga kroz naraciju iz epizode u epizodu.


O njegovim počecima u dokumentarnom filmu govore prijatelji iz školskih i studentskih dana. Dijelovi iz epizoda „Pozitivne geografije“ dodatno obogaćuju priču i prisustvo njegovog bića u kreiranju ovog popularnog video putopisa koji nas vodi kroz život priznatog bh. novinara koji je bio orginalan u svakom smislu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!