Ipak zabrinuti zbog Schmidtove odluke?

Stevandić pojasnio: Poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom i Poslovnikom NSRS

Front04.07.23, 09:43h

Stevandić pojasnio: Poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom i Poslovnikom NSRS
U Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini
 
 
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr. Nenad Stevandić, povodom izjava u javnosti koje se tiču imuniteta narodnih poslanika, daje sljedeću izjavu za javnost: 
 
 
Institut imuniteta narodnih poslanika normiran je članom 73. Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske. 
 
 
Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt u RS, propisuje da poslanici u Narodnoj skuštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini. 
 
 
 Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet. 
 
 
Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom.  
 
 
Članom 111.stav 2 navodi se da:  „Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini. 
 
 
U Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini. 
 
 
- Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini, što i jeste poslanička dužnost i obaveza - zaključuje se u saopštenju.
 
 
(DEPO PORTAL/dg)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još