Ivana Marić/ čak mu je i Čović okrenuo leđa

Mogao je Dodik da vrijeđa, prijeti, napada... i ne snosi krivičnu odgovornost! Da vidimo sad koliko je odvažan!

Front03.07.23, 22:25h

Mogao je Dodik da vrijeđa, prijeti, napada... i ne snosi krivičnu odgovornost! Da vidimo sad koliko je odvažan!
Dodik je do sada bar jedno 50 puta prijetio referendumom o samostalnosti RS-a, ali za tih skoro 20 godina nikada nije smio da ga provede. E sada ga tek neće smjeti provesti kad je pod lupom svjetskih sila

 

 

Politička analitičarka Ivana Marić dala je svoj komentar na posljednje poteze, po mišljenju mnogih sada već psihički potpuno razorenog Milorada Dodika.    


- Dodik ima vrhunske pravne savjetnike koji su mu pomogli u akrobacijama, da uradi sve što je mogao, a što sa sobom ne nosi krivičnu odgovornost. Negirao je genocid jer zna da je, po Inzkovom feleričnom zakonu, za krivičnu odgovornost potrebno da se dokaže i da potiče na novi zločin. Vrijeđao je, prijetio, napadao novinare, ostale političare, narod... ali je uvreda za naše pravosuđe vrlo fluidna kategorija.


Donosio je ili poticao druge da usvajaju protuustavne odluke, ali to nije sa sobom nosilo krivičnu odgovornost. Sve do ovih odluka Schmidta koji je izmjenom Krivičnog zakona za to predvidio kaznu zatvora do 5 godina i gubitak službenih pozicija. Da vidimo sad koliko je odvažan. Ukoliko vjeruje u svoju priču da je Schmidt nelegitiman, nek' onda nastavi sa svojim protuustavnim djelovanjem. Da vidimo i ko je od ostalih političara spreman krivično odgovarati da bi proveo ono što Dodik naumi.


Ono što je ovaj put dobro je da mu niko iz Federacije ne vraća loptu nacionalnog razdora, kao što su to do sada radili Bakir i Željko. Nikšić je spustio loptu i pozvao ga da se urazumi i da nastave raditi na reformama, jer građani samo od toga mogu imati koristi. Zanimljivo je da mu je ovaj put leđa okrenuo i Čović. Ovo nije prvi put da ga Čović izdaje otkad je ojačao odnos povjerenja sa novim koalicionim partnerima.


Izgubili smo osam godina na nacionalom zatezanju i ne možemo dozvoliti da to radimo i naredne 4 ili 8 godina. Vrijeme je da bar oni koji su razumni nastave raditi konkretne stvari, a ne da se svi fokusiraju na igru "oni nas kao napadaju, a mi se kao branimo".

 

Dodik je do sada bar jedno 50 puta prijetio referendumom o samostalnosti RS-a, ali za tih skoro 20 godina nikada nije smio da ga provede. E sada ga tek neće smjeti provesti kad je pod lupom svjetskih sila - napisala je Ivana Marić.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još