Predsjednik RS po starom

Milorad Dodik najavio referendum o statusu RS, traži i 'svoj' dio Brčkog

Front02.07.23, 14:18h

Milorad Dodik najavio referendum o statusu RS, traži i 'svoj' dio Brčkog
Ne krijemo da se ne osjećamo dobro u BiH. Ne krijemo da želimo slobodu, ako ne možemo da je ostvarimo u okviru BiH, ostvarit ćemo je mimo nje, poručio je Dodik

 

 

Republika Srpska odbacuje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika i nije to naš inat, nego on nije izabran od strane Savjeta bezbjednosti UN, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik u obraćanju novinarima na Kozari.
 

- U BiH nažalost postoje ljudi koji ga priznaju, uprkos svemu - naveo je Dodik.


Naglasio je da će RS tužiti Schmidta njemačkom zakonodavstvu za lažno predstavljanje.
 

- Advokati kažu da imamo osnova. Taj proces ćemo pokrenuti u Njemačkoj - naveo je Dodik, prenosi RTRS.
 

Dodik je rekao da su Sjedinjene Američke Države još u vrijeme kada se potpisivao Dejtonski sporazum obećali Bošnjacima da će razgraditi Republiku Srpsku do te mjere da ona neće postojati.
 

- Dejtonski sporazum u svom Aneksu 4 definisao je politički sistem u BiH. Taj politički sistem Bošnjaci nisu ni dan danas prihvatili - naveo je Dodik.
 

Naglasio je da je Ustavni sud BiH promijenio politički sistem bez prava da to uradi.


- Ustavni sud je maksimalno kršio Ustav. Mi u Republici Srpskoj nismo nikada tražili ništa izvana što nije propisano Dejtonskim sporazumom, Ustavom ili dogovorom, ali ovdje su već odbacili Dejtonski sporazum i nas koji ga branimo pokašavaju da prikažu njegovim rušiteljem - rekao je Dodik.
 

Najavio da će Narodna skupština RS razmatrati neprihvatanje nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda BiH i SIPA-e na području RS.
 

Najavio je da bi mogao raspisati i referendum o statusu RS do kraja godine, kao i da će “tražiti svoj dio Brčkog distrikta”.
 

- Ne krijemo da se ne osjećamo dobro u BiH. Ne krijemo da želimo slobodu, ako ne možemo da je ostvarimo u okviru BiH, ostvarit ćemo je mimo nje - poručio je Dodik.


Međutim, rekao je da njegov cilj nije secenija niti sukobi.
 

Komentirao je i sastanak u Konjicu, rekavši da Zukan Helez nije nikome “psovao majku već da su njemu psovali”.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 162

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još