povodom odluka ohr-a

Hadžikadić pita: Zašto se Dodik ne procesuira odmah? Zar je moguće da se i dalje samo 'udara po prstima'?!

Front01.07.23, 21:08h

Hadžikadić pita: Zašto se Dodik ne procesuira odmah? Zar je moguće da se i dalje samo 'udara po prstima'?!
Mislim da je jasno odakle vjetar puše. Sve što smo imali priliku vidjeti zadnjih dana, od odluka NSRS-a, do mlake reakcije gospodina Schmidta, samo je naznaka destruktivnih aktivnosti po državu koja nas očekuju u skorijoj budućnosti - smatra Hadžikadić

 

 


Povodom današnjih odluka Visokog predstavnika u BiH saopćenje za javnost uputio je i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, koje prenosimo u nastavku:  

 

Današnje odluke Visokog predstavnika su bile potrebne, ali apsolutno nedovoljne u smislu efektivnog sprečavanja budućih destruktivnih djelovanja na štetu Bosne i Hercegovine.


Reakcija OHR-a je bila potrebna, ali u isto vrijeme i normalna i očekivana. U situaciji u kojoj se svjesno udara na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum, dužnost OHR-a je da djeluje i zaštiti državu i njen Ustav od ovakvih napada.


Međutim, nije normalno tolerisanje i nesankcionisanje ovakvih djela. Nije prihvatljivo da jedan čovjek sprovodi samovolju na štetu cijele države, protivno stavovima Međunarodne zajednice, da za sobom povlači političku elitu entiteta RS i nakon svega, ostaje nekažnjen.


Zašto se odluke Visokog predstavnika odnose na budućnost, a ne na procesuiranje Dodika danas, što je moguće i sa postojećim zakonima? Zar je moguće da se negatori genocida i unutrašnji neprijatelji mira, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i dalje samo “udaraju po prstima”?


Mislim da je jasno odakle vjetar puše. Sve što smo imali priliku vidjeti zadnjih dana, od odluka NSRS-a, do mlake reakcije gospodina Schmidta, samo je naznaka destruktivnih aktivnosti po državu koja nas očekuju u skorijoj budućnosti. Sve ovo je samo još jedan dokaz da je do nas, do naše sposobnosti da vodimo državničku, vrijednosnu i principijelnu politiku prema unutrašnjim destruktivnim snagama, komšijama, ali i prema Međunarodnoj zajednici.


I na kraju, činjenica da se neki još hvale kako su doprinijeli ovakvoj reakciji OHR-a je neshvatljiva. Umjesto djelovanja putem vlasti koju čine da zaštite državu ili da napuste partnere koji žele da je unište, oni zamazuju oči građana i traže od njihovih "sponzora" da urade njihov posao. I čak to prikazuju kao svoju zaslugu.


Hajde da nam Međunarodna zajednica da poštene izbore, kada vlast već neće, pa da vidite kako se ovakve stvari mogu riješiti u 1-2 izborna ciklusa - navodi Hadžikadić.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još