video/ 'ovo je ozbiljan napad na državu BiH'

Christian Schmidt ekskluzivno najavio: 'Dodik će dobiti sankcije! Budite spremni, krećemo u ozbiljnu akciju!'

Front30.06.23, 23:12h

Christian Schmidt ekskluzivno najavio: 'Dodik će dobiti sankcije! Budite spremni, krećemo u ozbiljnu akciju!'
Ranije smo kasnili sa reakcijama, ali nećemo više kasniti. Očekujem da Dodik shvati da ne živi sam na svijetu - poručio je večeras Schmidt

 

 


U večerašnjem gostovanju na Face TV Christian Schmidt je najavio sankcije za Milorada Dodika te ustvrdio: Prošlo je vrijeme izjava, krećemo u akciju! Imamo intenzivne razgovore i jedinstven stav o odluci! Budite spremni, slijedi ozbiljna reakcija zbog napada na državu!


- NSRS napravila je korak unazad na EU putu! Postoji granica i na meni je da to pokažem! Idem u pravcu donošenja odluke! Sankcije ne smiju štetiti građanima! Dodik se plaši odluka Ustavnog suda BiH. Dodiku je bolje da ne traži Putinovu podršku! - poručio je Schmidt.


Nakon posljednih odluka NSRS-a i sastanka vladajuće koalicije u Konjicu, Visoki predstavnik u BiH u razgovoru za Face TV kaže:


- Pratio sam dešavanja u Konjicu i nisam vidio da je sve riješeno i raščišćeno! Razočaravajuće je da Dodik neće odustati od odluka NSRS. Nadam se da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dejton u tom slučaju moraju reagovati. Odluke i potezi NSRS o nepoštivanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu. Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se poduzmu aktivnosti! Dodik se žali da Ustavni sud nije multinacionalan, a neće da pošalje nikoga ko bi predstavljao RS. To je kontradiktorno! Dodik laže građane u RS-u!


Schmidt ističe i da je "ovo ozbiljan napad na državu BiH".


- Ovo je pokušaj da BiH učine disfunkcionalnom! Moramo institucije vratiti u ustavne okvire. Moja funkcija je da zaštitim i zemlju i građane. Ovo što sada imamo je pokušaj uništavanja društva. Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija. Mi iz međunarodne zajednice smo imali intenzivne razgovore prethodnih dana. Postoji jedinstven stav međunarodne zajednice i mislim da će stati iza mene u odluci da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH. Svi se brinu u kojem pravcu sve ovo ide. Opredjeljeni smo da bude napretka u BiH i zbog toga intenzivno razgovaramo. Ranije smo kasnili sa reakcijama, ali nećemo više kasniti. Očekujem da Dodik shvati da ne živi sam na svijetu. Čekamo da vidimo kako će se dalje odvijati situacija. Kada dodnosim odluke, moram imati podršku međunarodne zajednice, ali to je samo moja odluka na kraju. Idem u pravcu donošenja odluka i to će biti slučaj i ovog puta. Bit će u neko očekivano vrijeme. Dok prespavam, vidjet ću kakav mi je raspored u narednim danima! - poručio je Schmidt.


Više možete čitati ovdje ili pogledati u priloženom videu...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 106

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još