UMALO DA IZBIJE I TUČA

Iza kulisa mučnog sastanka u Konjicu: Dodik bio vidno nervozan, uznemiren, galamio... Čović ga nervirao

Front30.06.23, 18:51h

Iza kulisa mučnog sastanka u Konjicu: Dodik bio vidno nervozan, uznemiren, galamio... Čović ga nervirao
Dodik je očito bio svjestan da ga čeka suočavanje sa bijesnim partnerima, a navodno ga uz to muče i finansijski problemi koje u RS ima

 

 

 

 

Napet i na momente mučan sastanak održali su lideri vladajućih stranaka u Konjicu, a sve umalo završilo tučom.


Raport donosi neke detalje sastanka iza zatvorenih vrata.


Naime, lideri stranaka i njihovi saradnici stigli su namračenih lica i već je bilo jasno da se neće voditi ugodan razgovor.


Ono što je većina učesnika sastanka primijetila, a što su prenijeli Raportu, jeste da je Dodik došao vidno nervozan i uznemiren.


Dodik je očito bio svjestan da ga čeka suočavanje sa bijesnim partnerima, a navodno ga uz to muče i finansijski problemi koje u RS ima.


Zato je sastanak otvorio sa pričom da ono što je NSRS usvojila ne ide protiv njih – misleći na partnere s kojima pravi vlast.


- To je nekoliko puta ponovio uz priču o ugroženosti Srba. Rekao je da to nije upereno protiv nas niti protiv koalicije nego da su to neke njegove borbe koje on vodi protiv starog sistema i zaostalih politika - priča sagovorinik Raporta.


No, ta mu priča nije prošla. Kako je već objavljeno, suočio se sa burnim izjavama, a najglasniji je bio ministar odbrane Zukan Helez te dražvni delegat Kemal Ademović.


- Tu je kulminiralo. Zukan i Dodik su se počeli vrijeđati. Sve je bilo na rubu tuče. Na svu sreću uspjeli su se smiriti pa su se izvinjavali. Mnogi su bili šokirani. Ali s obzirom na ogromnu količinu nervoze, to nije ni čudo. Posebno što je Dodik konstantno upadao u riječ svakome ko mu je govorio da pravi veliku grešku - kaže naš sagovornik.


Dodik očito nije imao odgovor na brojna pitanja i argumente koje su koalicioni partneri stavljali pred njega pa je onda galamio i upadao u riječ.


Dodik je tako kazao kako se odluka o Ustavnom sudu BiH tiče RS i NSRS.


Kao jedan od argumenata za nefukncionalnost Ustavnog suda BiH Dodik je iznio i podatak koji je sam Ustavni sud objavio.


- Pa čak 50 odluka tog suda, a koje se tiču i Federacije, nije provedeno. Zašto ne pozivate da se hapsi zbog toga? Nego samo tražite hapšenje Milorada Dodika - rekao je Dodik pokušavajući opravdati odluku kojom ruši sud.


- Odgovoreno mu je da se radi o odluci koja udara na državu, da se ne radi samo o nekom zakonu koji se tiče RS i NSRS. Na to nije imao realan odgovor. Jasno mu je rečeno da Ustavni sud nije dio dogovora i da tako koalicija neće moći funkcionirati. Onda je počeo pročati o ponudama SDA, pokušavajući dokazati da on želi da vlast funkcionira - priča jedan učesnik sastanka.


Dodik je dalje govorio da on nema ništa protiv Ustavnog suda.


- Kaže da on ne želi njegovo gašenje, a kad smo ga pitali zašto onda sedam mjeseci neće da imanuje sudije u taj sud i zašto je pozvao Kneževića da izađe, on je samo rekao da bi Knežević dolazi. Drugog objašnjenja nema - kaže sagovornik Raporta.


Što se tiče ponašanja Dragana Čovića, prema riječima istog sagovornika koji je učestvovao na sastanku, on se ponašao ‘konstruktivno’.


- Bio je hladan i konstruktivan. On je govorio da je priča jalova i da kao vladajuća koalicija moramo početi isporičuvati rezultate. Čak tri puta je rekao da je BiH njegova domovina, što je očito nerviralo i samog Dodika.


Kasnije, kada je Dodik otišao, Čović je rekao da ga on jako dobro poznaje i da je ovo već 10 kriza koju Dodik pravi – bez nekog razultata. Čović to sve malo relativizira, ali je u suštini njegov pristup bio korektan - rekao je za Raport učesnik sastanka.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još