Bivša kancelarka

Njemačka i dalje troši na Angelu Merkel, evo šta joj sve plaćaju

Showbizz29.06.23, 18:49h

Njemačka i dalje troši na Angelu Merkel, evo šta joj sve plaćaju
Prilikom obračuna troškova u kancelarskom uredu, djelatnicima su upali u oči i visoki hotelski troškovi stilistice koja Merkel prati na njezinim putovanjima.

 

 

Država bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, pored ureda i osoblja, i dalje plaća troškove šminkerke i frizerke koja je prati i na njezinim putovanjima, javljaju danas njemački mediji.

 

- Kancelarski ured bivšoj kancelarki Angeli Merkel plaća troškove profesionalne asistentice za make-up i frizuru i u slučajevima kada se radi o terminima koji nisu javni - prenosi dnevnik Tagesspiegel odgovor kancelarskog ureda.

 

Kancelarski ured je objasnio da su termini na kojima je prisutna i profesionalna stilistica povezani s obvezama koje proizlaze iz bivše funkcije njemačke kancelarke, koju je Angela Merkel obnašala do kraja 2021.

 

Visoki hotelski troškovi

 

Kako piše Tagesspiegel, prilikom obračuna troškova u kancelarskom uredu, djelatnicima su upali u oči i visoki hotelski troškovi stilistice koja Merkel prati na njezinim putovanjima.

 

Reiner Holznagel, predsjednik Udruge njemačkih poreznih obveznika, organizacije koja prati i kritizira bespotrebno trošenje javnih sredstava, smatra da stilistica ne spada u neophodne troškove za ispunjavanje obveza povezanih s bivšom funkcijom, prenosi Index.hr.

 

Mjesečni troškovi njenog ureda oko 66.000 eura

 

- Poreznim obveznicama je teško objasniti zašto političarima moraju plaćati šminkericu i frizerku. Ovi troškovi moraju biti svedeni na minimum ili ih moraju pokriti sami političari - rekao je Holznagel za Tagesspiegel. Isti list je nedavno objavio kako mjesečni troškovi ureda bivše kancelarke Angele Merkel iznose oko 66.000 eura.

 

Posljednjih godina se razvila rasprava o financiranju ureda bivših visokih dužnosnika, a bivšem kancelaru Gerhardu Schroederu je, zbog njegovog proruskog stava i odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uskraćeno daljnje financiranje ureda zbog "djelovanja koje se protivi interesima SR Njemačke".

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!