predsjednik RS ponovo se oglasio

Dodik uzvraća svima: 'Republika Srpska nema plan secesije, ali ako bude primorana - i to će učiniti'

Front29.06.23, 15:16h

Dodik uzvraća svima: 'Republika Srpska nema plan secesije, ali ako bude primorana - i to će učiniti'
Dodik se osvrnuo i na spekulacije da će krajem juna biti „dan D“ za Republiku Srpsku u finansijskom smislu, te naglasio da je taj entitet na vrijeme obezbijedio i finansira sve svoje obaveze, kao i da je riješeno pitanje odnosa sa Bečkom berzom

 

 

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je definitivan do momenta dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu i definiše njegov sastav i način djelovanja – kazao je danas na konferenciji za medije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

 

Kako je kazao, Republika Srpska je donijela odgovoran zakon vezano za svoja prava, te prekinula praksu kojom se „spekulacijama pokušava uspostaviti politički sistem koji je antiustavan, što je masovno činio Ustavni sud BiH“.

 

Naveo je da RS ima spreman prijedlog tog zakona i da se po tom pitanju neće mnogo toga promijeniti, te da je u tom entitetu uspostavljeno jedinstvo kada je za Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH glasala dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini.

 

Kazao je da je Christian Schmidt visoki predastavnik samo za Federaciju BiH, te da se njegove odluke u RS-u neće poštovati, kao i da one mogu samo izazvati dodatne probleme.  

 

- Republika Srpska traži da se radi po ustavu Bosne i Hercegovine, nema plan secesije, ali ako bude njihovim odlukama primorana, ona će to i učiniti. Nećemo birati sudije Ustavnog suda dok se ne donese zakon – izjavio je Dodik.

 

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ističe da će predložiti da se pronađe rješenje za svako od 14 pitanja koje je Evropska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji.

 

-  Imamo 14 pitanja i trebaju svi oni koji učestvuju u vlasti da sjednu i zajedno pronađu rješenja, a na taj način ćemo naći rješenja i za neka druga sporna pitanja, gdje se između ostalog nalazi i reforma Ustavnog suda BiH, kako bi se rješilo i ptanje stranih sudija. Mislim da je došlo vrijeme da zaista pokažemo ko je za evropski put i da li tu ima nekih manipulacija. Očekujemo da definišemo koji su naši zajednički stavovi oko toga – kazala je Cvijanović.

 

Dodik se osvrnuo i na spekulacije da će krajem juna biti „dan D“ za Republiku Srpsku u finansijskom smislu, te naglasio da je taj entitet na vrijeme obezbijedio i finansira sve svoje obaveze, kao i da je riješeno pitanje odnosa sa Bečkom berzom.

 

(Fena/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još