OŠTRO PORUČUJU

Britnaska ambasada o odluci NSRS: To nije mudar potez...

Front28.06.23, 13:36h

Britnaska ambasada o odluci NSRS: To nije mudar potez...
- Na jučerašnjoj sjednici NSRS podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u BiH - navode

 

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom odluke NSRS da usvoji zakon kojim se odluke Ustavne suda BiH neće primijenjivati na području Republike Srpske.

 

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

 

- Na jučerašnjoj sjednici NSRS podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavlja primat Ustava i Ustavnog suda BiH. Vladajuća koalicija u RS ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH. Za funkcionalnu BiH potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici RS su odabrali da onemoguće građane u RS da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH. To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života -  navode iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

 

 
 
(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još