Član Predsjedništva BiH poručio

Bećirović: Međunarodnoj zajednici dajem sedam dana da zaustavi Dodika

Front28.06.23, 11:45h

Bećirović: Međunarodnoj zajednici dajem sedam dana da zaustavi Dodika
Jučer je Narodna skupština entiteta RS ranila Dejtonski mirovni sporazum. Metaforički rečeno, od jučer je Dejtonski mirovni sporazum na aparatima, rekao je Bećirović



Nakon centralne bajramske svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kancelariji reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića organizirano je tradicionalno bajramsko čestitanje. 
 

Prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je svim muslimanima u BiH, regiji, Evropi i svijetu čestitao Kurban-bajram i zaželio da ga provedu u dobrom zdravlju, miru i rahatluku. 


Osvrnuo se i na jučerašnje odluke Narodne skupštine RS. 
 

- Nažalost, moram reći, danas prvi dan Kurban-bajrama, u BiH dočekujemo u teškim okolnostima. Jučer je Narodna skupština entiteta RS ranila Dejtonski mirovni sporazum. Metaforički rečeno, od jučer je Dejtonski mirovni sporazum na aparatima. Međunarodna zajednica u BiH i njeni predstavnici imaju priliku da izvrše reanimaciju sporazuma i da ga vrate u život. Kao član Predsjedništva BiH ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a pogotovo svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma da zausta ubijanje Dejtonskog sporazuma.


Jučerašnjom odlukom Narodne skupštine RS je izvršen najteži udar na Dejtonski mirovni sporazum i toga moraju biti svjesni svi u BiH i u međunarodnoj zajednici. Ovo što radi Dodik i njegovi sljedbenici, to je velika nesreća i za entitet RS i za državu BiH i za regiju. Jedini dobitnik iz njegove politike je Putinov režim u Moskvi. Toga moraju biti svjesni i na Zapadu. S toga, želim upozoriti sve one koji mogu djelovati da je krajnje vrijeme da djeluju u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - poručio je Bećirović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 216

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još