NAJVEĆI IZAZOV DO SADA

Prva reakcija Putina nakon kraja puča: Pojavio se na državnoj TV, evo kakvu je poruku uputio Ukrajincima...

Front25.06.23, 15:10h

Prva reakcija Putina nakon kraja puča: Pojavio se na državnoj TV, evo kakvu je poruku uputio Ukrajincima...
Analitičari pokušavaju objasniti burne događaje u Rusiji koji su se dogodili tijekom proteklog dana, a kažu da je ovo bio najveći izazov za ruskog predsjednika Vladimira Putina u više od dva desetljeća njegove vlasti

 

 


Ruski predsjednik Vladimir Putin se pojavio na državnoj televiziji kako bi ponovio da je predan "specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".


U svom je televizijskom pojavljivanju Putin dao potporu ruskim dužnosnicima obrane i vrhu vojske. Rekao je da je u stalnom kontaktu s dužnosnicima ministarstva obrane te da je uvjeren u realizaciju svih planova vezanih uz "specijalnu vojnu operaciju", prenosi Sl. Dalmacija


To je njegovo prvo pojavljivanje na televiziji nakon što je jučer oružana pobuna prijetila svrgavanjem njegova režima.


Govorio je o svojoj predanosti ratu u Ukrajini, nazvavši "specijalnu vojnu operaciju" svojim glavnim prioritetom.


- Ovime započinjem i završavam svoj dan - rekao je Putin, prenosi Reuters.

 

Analitičari: Putinova pozicija je sada oslabljena


Analitičari pokušavaju objasniti burne događaje u Rusiji koji su se dogodili tijekom proteklog dana, a kažu da je ovo bio najveći izazov za ruskog predsjednika Vladimira Putina u više od dva desetljeća njegove vlasti.


Mnoga su pitanja neodgovorena, poput onoga hoće li se Jevgeniju Prigožinu u egzilu pridružiti neka od Wagnerovih trupa te kakvu će on ulogu ondje imati.


No rizik za Putina je taj da ga svi vide kao slabog, kažu analitičari.


- Putina je ova afera zauvijek umanjila, rekao je bivši američki veleposlanik u Ukrajini John Herbst za CNN.


Dodaje da je mogući motiv za Prigožinovu pobunu bio zahtjev ruskog ministarstva obrane, koji je Putin podržao, da privatne vojske potpišu ugovore s njim do 1. srpnja. Prigožin je to odbio učiniti.


- Lako je moguće da je napao sada jer je taj rok vidio kao opasnost za kontrolu nad svojim trupama, napisao je Herbst u članku za Atlantic Council.


Ukrajinci su se nadali da će ruske unutarnje borbe stvoriti priliku da njihova vojska vrati teritorij kojeg su zauzele ruske snage.


- Ovi događaji su bili velika utjeha za ukrajinsku vladu i vojsku, kaže Ben Barry, viši suradnik za kopneno ratovanje pri Međunarodnom institutu za strateške studije. Dodao je i da je čak i nakon ovog dogovora Putinova pozicija oslabljena.


Više detalja pratite ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još