SARAJEVSKA PREMIJERA U FEBRUARU IDUĆE GODINE

Prvo Bugarska pa Sarajevo: Praizvedba 'Niobine kletve' Emira Nuhanovića sa Simfonijskim orkestrom Vraca

Kultura21.06.23, 12:18h

Prvo Bugarska pa Sarajevo: Praizvedba 'Niobine kletve' Emira Nuhanovića sa Simfonijskim orkestrom Vraca
U planu je da se oratorij "Niobina kletva" premijerno izvede u Narodnom pozorištu u Sarajevu u februaru 2024. godine

 

 

 

U četvrtak, 22.juna, Simfonijski orkestar Vraca (Bugarska) odžat će koncert pod naslovom "Balkan i Evropa". Na ovom koncertu će se predstaviti mladi rumunski klarinetista Petru Pane i sarajevski dirigent maestro Emir Nuhanović


Na program je poznata Bethovenova simfonija br.3 Eroica, Weberov koncert za klarinet i orkestar br.1 i praizvedba uvodne numere oratorija "Niobina kletva" koji je komponovao Emir Nuhanović, na libreto Džemaludina Latića

 

simfonijsk-orkestar-vraca-bugarska


Inače, u planu je da se oratorij "Niobina kletva" premijerno izvede u Narodnom pozorištu u Sarajevu u februaru 2024. godine. 


Zanimljivo je da su u Vrace došla dva menadžera iz Bugarske i Austrije, kako bi dogovorili detalje da se poslije sarajevske premijere ovo djelo izvede i u Rumuniji, Bugarskoj i Austriji. 


Antiratna tematika ovog oratorija zasnovana na antičkim likovima, posebno u ovim trenucima sa mnogo kriznih žarišta, privlači pažnju boraca za mir koji žele da upozore na besmisao i sve tragedije koje ratovi nose sa sobom. 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!