Predsjednik NES-a o političkoj situaciji

Ogrešević potvrdio da razgovara s Izetbegovićem: 'Moguće formiranje nove većine, svašta će se dešavati'

Front21.06.23, 12:00h

Ogrešević potvrdio da razgovara s Izetbegovićem: 'Moguće formiranje nove većine, svašta će se dešavati'
Ogrešević kaže kako je Vlada FBiH “sklepana” uz pomoć političke trgovine, odnosno činjenje ustupaka Arnelu i Rami Isaku

 

 

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je, komentarišući tijesnu situaciju u Parlamentu FBiH čija je sjednica danas otkazana, kazao da je jasno da većina ima probleme te da nije isključivo formiranje neke nove većine. U razgovoru za jutarnji program BHT1 kazao je kako se NES nije pokajao što na kraju nije ušao u vlast u FBiH.

 

Naime, NES je tokom pregovora o formiranju vlasti na federalnom nivou mjesecima ucjenjivao partnere okupljene oko Trojke, tražeći sve više pozicija za sebe, a sve su to pravdali navodnom brigom o državi.

 

- Imali smo jasno definirane razloge zašto to nismo uradili. Nas zanimaju krupna pitanja koja se tiču opstanka zemlje, a imamo nenormalnu situaciju i aktere koji ne poštuju zakon. Imamo Dodika koji godinama ucjenjuje, blokira i slično. U konačnici vrlo je bitan i taj njegov vokabular. Ne možemo reći to nije ništa, to uznemiruje građane. Ja vjerujem da oni imaju plan i čekaju situaciju da razgrade državu - rekao je Ogrešević, prenosi Raport.

 

Na pitanje šta je Trojka do sada dala Dodiku i Čoviću, zbog čega je NES često kritikuje, Ogrešević je kazao:

 

- Posljednje što se mogu sjetiti je UIO, nemamo taj nacionalni balans. Ja sam u jedinom razgovoru s Dodikom na kojem sam bio tokom pregovora rekao da to ne može i da se mora poštovati zakon prvo. Moramo sagledavati i širu sliku, procesi će trajati, oni su vrlo teški - rekao je.

 

Ogrešević kaže kako je Vlada FBiH “sklepana” uz pomoć političke trgovine, odnosno činjenje ustupaka Arnelu i Rami Isaku.

 

- Međunarodna zajednica je bila zainteresirana da se formiraju vlade i državna i federalna. Mislim da i vi i ja znamo da je stav međunarodne zajednice bio da se izbaci SDA. Mi smo protiv načina na koji je imenovana ta vlada, odlukom Schmidta i s većinom koja je na rubu i koja je sklepana u zadnji tren, očigledno političkom trgovinom. Opća javnost to vidi na takav način i to je očito i jasno svima i to je balans koji nosi ova većina. Vidimo kod imenovanja mlađeg Isaka da je to jedan od razloga što je sazvana pa odgođena sjednica Federalnog parlamenta - naveo je Ogrešević.

 

Zatim je potvrdio da se čuje sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

 

- Razgovaramo o procesima u državi, šta se desilo, šta se dešavalo i šta očekujemo da će se dešavati - rekao je Ogrešević.

 

Istaknuo je da će Nermin Nikšić imati težak premijerski mandat, a da ni novoj većini u Parlamentu FBiH neće biti lako te da je očigledno da već sada imaju probleme.

 

- Moguće je da se formira nova većina u Parlamentu FBiH. U njemu ima 98 zastupnika, vrijeme je dugo. Svašta će se dešavati - kazao je predsjednik NES-a.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još