Potpredsjednik Federacije BiH poručio

Lendo: Izbor sudije Ustavnog suda ne smije biti moneta kojom će 'Trojka' plaćati ulazak u vlast

Front19.06.23, 16:57h

Lendo: Izbor sudije Ustavnog suda ne smije biti moneta kojom će 'Trojka' plaćati ulazak u vlast
Lendo je stava da bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici zakazanoj za 21. juna morao za sudiju Ustavnog suda BiH izabrati osobu sa iskustvom, te profesionalnim i moralnim integritetom, a ne stranačke kadrove koji ne posjeduju reference za imenovanje na takvu funkciju

 

 

Izbor sudije Ustavnog suda BiH je pitanje koje određuje budućnost Bosne i Hercegovine i ne smije biti moneta kojom će stranke „Trojke“ platiti ulazak u vlast i fotelje za svoje kadrove, kaže potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

 

Lendo je stava da bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici zakazanoj za 21. juna morao za sudiju Ustavnog suda BiH izabrati osobu sa iskustvom, te profesionalnim i moralnim integritetom, a ne stranačke kadrove koji ne posjeduju reference za imenovanje na takvu funkciju.
 

- Zato pozivam najprije članove Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde da pred Predstavnički dom pošalju cijelu listu kandidata sa koje će zastupnici imati priliku birati onog najboljeg, a ne samo jedno ime na kojem insistitira HDZ. Ukoliko zastupnici stranaka „Trojke“ pristanu platiti pozicije u vlasti u ovom mandatu imenovanjem sudije na kojem insistira HDZ, to će u praksi značiti isporučivanje te pozicije HDZ-u u narednih 20 godina, a vrlo vjerovatno i nesagledive štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu - kaže on.
 

Lendo je dalje rekao da želi da vjeruje da među zastupnicima ovih stranaka ima dovoljno onih kojima su interesi države ispred ličnih i stranačkih interesa, te da neće pristati na ovakvu pogubnu stranačku trgovinu koja bi i njima samima nanijela ogromnu štetu jer im građani sasvim sigurno ne bi oprostili prodaju državnih interesa za vlast u jednom mandatu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još