DVA RAČUNA NA JEDNOM UREĐAJU

Od ponedjeljka novi sistem: Jednim TAG-om možete plaćati autoput u oba entiteta, saznajte detalje...

Biznis Klub17.06.23, 08:47h

Od ponedjeljka novi sistem: Jednim TAG-om možete plaćati autoput u oba entiteta, saznajte detalje...
Projekt i aktivnosti uvezivanja elektronske naplate između dvaju preduzeća prepoznali su i međunarodne financijske institucije, te su pružili financijsku podršku za nadograđivanje softverskog sistema

 

 


Mirko Rogić, v.d.izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH kazao je za Klix.ba da su JP Autoceste FBiH potpisale memorandum o saradnji s JP Autoputevi RS o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH.


Sistem bi trebao da postane funkcionalan 19. juna.


- Tako će korisnici moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja. To znači da će naši korisnici elektronske naplate plaćati cestarinu na naplatnoj rampi na kojima upravljaju Autoputevi RS i obrnuto. Uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema za korisnike je planirano da pokrenemo od ponedjeljka 19.06.2023. godine - navodi Rogić.


Rogić kaže da su početkom godine na inicijativu Uprava dvaju upravitelja autocesta u Bosni i Hercegovini počeli razgovori o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine te je zajednički interes je bio usmjeren na olakšanje korištenje autocesta u BiH.


- Projekt i aktivnosti uvezivanja elektronske naplate između dvaju preduzeća prepoznali su i međunarodne financijske institucije, te su pružili financijsku podršku za nadograđivanje softverskog sistema. U prethodnom razdoblju smo prošli kroz tehničke karakteristike naplatnih sistema i fizičko testiranje - rekao je Rogić.


Ističe da će troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom uređaju TAG-u gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu RS-a, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća, o čemu više možete čitati ovdje.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!