Ministar najavio

Bečarević: Kanton Sarajevo kreće u energetsku neovisnost i sniženje cijena centralnog grijanja

Biznis Klub16.06.23, 08:36h

Bečarević: Kanton Sarajevo kreće u energetsku neovisnost i sniženje cijena centralnog grijanja
Prema studiji, ovim sistemom, Toplane Sarajevo bi smanjile upotrebu prirodnog gasa za 20 miliona kubika

 

 

Proizvodnja toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja na prečistaču Butile, značajan je projekat koji pokreće Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Kako je predviđeno projektom, na postrojenju Butile instalirat će se toplotne pumpe koje će koristiti otpadnu vodu za proizvodnju toplotne energije koja će se u sistemu Toplana koristiti kao zamjenski energent za uvozni prirodni gas, piše Faktor.

 

- Volim ovo nazvati stvaranjem energetskog huba na Butilama. Korištenjem otpadnog mulja na Butilama proizvodili bismo električnu energiju koja bi bila u funkciji toplotnih pumpi. Fokus je na energetskoj neovisnosti kojoj teži čitava Evropa, a to znači da i mi u BiH koristimo ono što nam je priroda dala, vodu - pojašnjava Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

 

Projekt će se realizirati prema preporukama iz studije izvodljivosti koja je izrađena u ove svrhe. U sklopu ovog projekta će se dodatno analizirati i sistem zbrinjavanja mulja na prečistaču Butile koji u ovom trenutku predstavlja problem.

 

- S ovim projektom na Butilama praktično bi se krenulo u energetsku neovisnost Kantona Sarajevo, kojim bi se postupnim isključivanjem prirodnog gasa kao uvoznog energenta smanjivale cijene centralnog grijanja. Sada imamo situaciju da mnogi naši sugrađani žele da se isključe sa sistema centralnog grijanja zbog visokih računa, a ovim načinom postiže se dvojak efekt. Prvi je smanjenje upotrebe gasa kao uvoznog energenta, a drugi je jeftiniji način zagrijavanja vode, čime će i troškovi isporuke toplotne energije biti puno manji. Prema studiji, ovim sistemom, Toplane Sarajevo bi smanjile upotrebu prirodnog gasa za 20 miliona kubika, a koristile bi vodu sa prečistača Butile za sistem toplotnih pumpi koje će biti instalirane - pojasnio je ministar Bečarević.


Vrijednost ovog projekta je 50 miliona eura, od kojih bi 15 miliona eura bila grant sredstva osigurana putem evropskog Fonda WBI.

 

- Kanton Sarajevo bi uzeo kredit od 35 miliona eura. Kredit bi se mogao otplatiti kroz uštede koje bismo dobili korištenjem ovog projekta uz smanjenje cijene centralnog grijanja za sve potrošače koje snabdijevaju Toplane Sarajevo. Dogovor je da u narednih 45 dana EBRD pripremi podloge na bazi studije koja je već urađena. Kada se završi studija EBRD-a, reserno ministarstvo uputilo bi materijal Vladi KS i kada ga usvoji, krenuli bi sa tenderom za izradu projektne dokumentacije. Pošto bi kreditno zaduženje bilo preko države BiH, to bi bila duža procedura jer to mora odobriti Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština i realno je očekivati da će procedura duže trajati. Ako bi se ubrzala procedura odobrenja kredita, realno je da bi ovaj projekat bio u funkciji za dvije i po do tri godine, odnosno da završetka mandata aktuelne Vlade KS – ističe Bečarević.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!