NAKON BURNIH DEŠAVANJA U OV NOVO SARAJEVO

Iz SDP-a pitaju: Ako su ove dvije od tri stranke napustile većinu koju je činila Trojka, ko je onda razvalio Trojku?!

Front15.06.23, 21:33h

Iz SDP-a pitaju: Ako su  ove dvije od tri stranke napustile većinu koju je činila Trojka, ko je onda razvalio Trojku?!
Očigledno je da je ovaj lokalni politički događaj ukazao da odnosi među partnerima u vlasti nikako nisu idealni te da je Trojci potrebno raščišćavanje odnosa, posebno uoči novih lokalnih izbora

 


Nekoliko dana nakon burne sjednice Općinskog vijeća Novog Sarajeva, kada su smijenjeni predsjedavajući Robert Pleše (NS) i njegov zamjenik Nijaz Džaka (NiP) te imenovana nova predsjedavajuća Danijela Šahat i zamjenik Elvedin Cernica (PzP), oglasio se saopštenjem i SDP Novo Sarajevo. 


U SDP-u Novo Sarajevo naglašavaju da se radi o normalnim demokratskim promjenama i čini se da ne bi ni bilo oglašavanja iz Partije da događaji sa hitne sjednice nisu izazvali burne komentare iz stranaka smijenjenih rukovodilaca i „...niz neobjektivnih i netačnih kvalifikacija na račun SDP-a Novo Sarajevo iz organa Naroda i pravde i Naše stranke o razlozima smjene njihovih kadrova i ulozi SDP-a, kako se kaže u sapštenju.


Nema koalicije SDP - SDA


Tim povodom je Predsjedništvo SDP BiH Novo Sarajevo sinoć održalo vanrednu sjednicu na kojoj su, i uz učešće članova KO SDP Sarajevo, jedinstveno usvojeni stavovi i izdato ovo saopštenje prvenstveno „...kako u javnosti ne bi ostao pogrešan dojam o ovom „slučaju“, a posebno o poziciji Kluba SDP-a koji su iz Naroda i Pravde i Naše stranke optuženi da su „razvalili Trojku“ i „formirali novu većinu sa SDA“ itd.  što je daleko od istine.


Kao prvo, Trojka u Novom Sarajevu zaista otežano funkcionira već mjesecima, a posebno nakon što je SDP-u pristupio načelnik dr. Hasan Tanović, što mu je jako zamjereno od vijećnika Naroda i Pravde i drugih stranaka. Zatim, upravo su iz Naroda i pravde još u februaru javno, na press konferenciji uskratili podršku načelniku i objavili da više nisu dio općinske većine i da nastavljaju djelovati u opoziciji. Istovremeno i Naša stranka najprije interno i nezvanično, a zatim i javno također uskraćuje podršku načelniku i nastavlja djelovati kao opozicija.“


Iz SDP Novo Sarajevo stoga propituju i javnost, i partnere u Trojci: „Ako su ove dvije od tri stranke napustile većinu koju je činila Trojka, ko je onda razvalio Trojku?! 


NiP i NS su napustili većinu i Trojku


Deklarativne izjave iz Naroda i Pravde i Naše stranke da „samo ne podržavaju načelnika Hasana Tanovića, ali ostaju u Trojci“ su nelogične, licemjerne i zamagljivanje stvarnih odnosa unutar koalicije. A ti odnosi su već mjesecima narušeni čestim neprincipijelnim ponašanjem i postupcima Naroda i Pravde prema SDP-u kao koalicionom partneru.


Kao drugo, opće je poznato, zahvaljujući i YouTube live prenosima, da je Općinsko vijeće Novo Sarajevo jedno od najneefikasnijih lokalnih vijeća u Sarajevu od uspostave nove vlasti na izborima 2020. godine. Sjednice traju po 15 sati, prekidaju se pauzama radi banalnih razloga, vode se isprazne diskusije pri čemu dio vijećnika live prenos koristi za ličnu promociju. Glavna posljedica jeste da se ne donose važne odluke, projekti se sporo realiziraju i sve na štetu građana.“


Iz saopštenja SDP-a Novo Sarajevo, ali i izjava članova novog rukovodstva i drugih stranaka u OV-u razaznaje se da je do dopune dnevnog reda „sporne“ 17. hitne sjednice OV Novo Sarajevo u petak 09.06.2023. godine došlo u ponoć, a nakon što se osam i po sati usvajao dnevni red (!) sa samo jednom tačkom – o raspisivanju izbora u mjesnim zajednicama. Tada je većina vijećnika, već revoltirana neefikasnim vođenjem sjednica i zloupotrebama Poslovnika od dijela vijećnika, uvrstila u dnevni red i smjenu rukovodstva! 


Iz SDP Novo Sarajevo o tome su stava da je „...smjena dva člana iz rukovodstva Općinskog vijeća iz stranaka koje su svojom odlukom prešle u opoziciju, te izbor nove predsjedavajuće Općinskog vijeća Danijele Šahat (nezavisni vijećnik) i zamjenika predsjedavajuće Elvedina Cernice, sasvim logičan potez, a sve u cilju efikasnijeg rada Općinskog vijeća i opšteg dobra i stanovnika općine Novo Sarajevo.


Trojka zrela za resetovanje


Kao vrlo bitno, OO SDP Novo Sarajevo naglašava da u Općinskom vijeću nije formirana nikakva „nova većina“, niti „SDP Novo Sarajevo koalira sa SDA“, a što je u skladu sa generalnim opredjeljenjem SDP-a BiH. U Općinskom vijeću Novog Sarajeva SDP glasa po savjesti za odluke koje su dobre za građane i lokalnu zajednicu, a u to spada i promjena rukovodstva. Radi istine i pravilnog informiranja građana, do danas je samo SDP Novo Sarajevo, prema njima, ostao na pozicijama poštivanja Sarajevskog dogovora kojim se utvrđuju odnosi u Trojci.“ 


Očigledno je da je ovaj lokalni politički događaj ukazao da odnosi među partnerima u vlasti nikako nisu idealni te da je Trojci potrebno raščišćavanje odnosa, posebno uoči novih lokalnih izbora. 


Iz SDP-a Novo Sarajevo nismo uspjeli dobiti detalje o tome šta sve zamjeraju NiP-u i NS-i, o kakvim nezakonitim i nekorektnim potezima se radi te su naglasili da “sa partnerima ne raspravljaju o problemima preko portala i društvenih mreža, nego kroz saradnju te su ih pozvali da se radi dobrobiti građana vrate dogovorenim principima na kojima se Trojka temelji.“

 

(DEPO PORTAL/es/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još